'SVI NAMJEŠTAJU, ALI NITKO KAO HRVATI' Poznat je po nogometnim namještaljakama, a bio je i Čolićev menadžer

'SVI NAMJEŠTAJU, ALI NITKO KAO HRVATI' Poznat je po nogometnim namještaljakama, a bio je i Čolićev menadžer

On je neokrunjeni kralj namještanja. Apsolutni kralj utakmica u kojima - "nema nerviranja". Iz "dva u jedan", iz "jedan u dva", izabereš i tako na kraju i biva. Samo je jedan Velibor Džarovski, apsolutni autoritet na tu temu, piše 100posto.hr

Za ovog simpatičnog Makedonca navodno je Josip Broz Tito ovo rekao:

"Njega nemojte dirati! Pa on čini tako simpatične stvari!"

Tko je zapravo Velibor Džarovski?

"Takav maher, mutivoda i spletkaroš rađa se jednom u 100 godina!", reći će jedan njegov blizak prijatelj.

O karizmatičnom Makedoncu postoji čitav niz urbanih legendi, pa su i mlađe generacije upoznate sa samim kraljem, a nećemo pretjerati ako naglasimo da je njegov životni put definitivno tema pa i za holivudske scenarije.

U vrijeme bez mobilnih uređaja morao je dosta putovati ne bi li sve izdogovarao, no kako je u ono vrijeme bio i menadžer najpopularnijim pjevačima (Mišo Kovač, Bijelo Dugme, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija...), to mu je olakšavalo posao, pa je upoznao dosta sudaca koji su bili ili direktori dvorana u kojima su bili koncerti ili su imali neku sličnu funkciju...

Prvi je organizirao koncert Zdravka Čolića na Marakani 1978. godine, koncert koji je posjetilo gotovo 70.000 fanova, a i tad je, nekoliko sati prije nastupa, izdogovarao nekoliko utakmica...

"Ma da, bio sam ja u pritvoru dosta puta, ali u zatvoru nikada", reći će u intervjuu za Mozzart Sport.

Nogomet je igrao, ali, kako je jednom priznao - "na najglupljem mogućem mjestu". Bio je lijevi bek. Ali tad je zapravo skužio da s te pozicije lako može odrađivati "najteži posao" u namještanjima, npr. dobiti žuti ili u konačnici - napraviti penal.

Prvu utakmicu koju je namjestio bila je između Jugokokte i Tikveša, a platio je 500.000 dinara ne bi li se sve odigralo kako je zamislio. I bilo je tako. Jedna od najosebujnijih njegovih namještaljki jedna je rukometna utakmica, uspio je namjestiti rezultat od nevjerojatnih 0:0!

"Ma sve se može! Gađali su samo preko gola i u golmana. Meni tu ništa nije bilo sporno. Zašto? To je bila vrsta simpatičnog kriminala, ja nisam ništa stavljao pod hipoteku, niti sam rasturio državu. Samo sam namještao utakmice i sakrio jedno 200 do 300.000 ulaznica. Što je to u usporedbi s kriminalom tijekom privatizacije? Ja sam mala beba za njih!", rekao je u jednom intervjuu.

Bio je zaštićen od strane političara, naravno, on je njima dogovarao - manekenke. Čak se i predstavljao kao političar!

"Na što sam najponosniji? Možda na jedan detalj. Snimio sam na audio kasetu kompletnu emisiju sportsko popodne, sve i sa Titovim govorom. Uradio sam to ne bi li se osvetio ljudima iz Teteksa koji su mi dugovali novac. Kad je lažni voditelj objavio da su tetovski štofari pobijedili Šumadiju u Aranđelovcu, a da su Dubočica i Radnički iz Pirota igrali 1:1, dao mi je novac!", rekao je u intervjuu.

Otkrio je da je igrajući poker po europskim kasinima prokockao današnjih 3 milijuna eura (više od 20 milijuna kuna), da su dva puta pucali u njega, a namještao je i izbore za Miss ondašnje države.

"Cijela regija namješta utakmice. Pa pogledajte Hrvate, oni su apsolutni kraljevi namještanja. Nitko ne namješta kao oni.", rekao je balkanski mag namještaljki za Blic, a onda za Dnevni avaz ponudio i detalje:

"Nigdje u svijetu nema da jedan čovjek ima dva kluba u istoj ligi. To što rade Dinamo i Lokomotiva, nije humano. Oni mogu namjestiti što god hoće i kako hoće", rekao je Džarovski.

Tvrdio je da je utakmica Dinama i Lokomotive iz 2013. godine, u kojoj su "modri" slavili preokretom - namještena.

"Ušao sam u Srbiji u jednu kladionicu i pitao djevojku mogu li odigrati samo jedan par. Kada je odgovorila potvrdno, uplatio sam nekoliko tisuća eura na pobjedu Dinama nad Lokomotivom, jer se to unaprijed znalo. Listić je uplaćen, a ja sam se sažalio i rekao radnici da ga poništi i pozove gazdu da ne bi dobila otkaz. Poslije su me častili i zahvaljivali mi. Nisam im htio uzeti novac, jer to što radi Dinamo je bezobrazluk.", rekao je za Avaz.

Prije je upravo makedonska liga bila raj lovcima na namještene rezultate, ali navodno više ih nema toliko u ponudi ili su posebno pod povećalom. Na pitanje u kojim se nogometnim ligama najviše namješta, ovo je rekao...

"Belgija, Grčka, Bugarska, sve zemlje bivše Jugoslavije. Belgija je posebno pouzdana jer tamo nastupaju mnogi igrači s exYu područja i s njima se lako dogovoriti. U najjačim europskim ligama nema namještaljki."

Džarovskog su teretili za 22 utakmice, ali se on širom stare Juge hvalio kako je namjestio više od 80 utakmica na razne načine. Osim rukometnih 0:0, njegovo najpoznatija podmuklica je i utakmica četvrte lige koja je odigrana 1971. godine, a koja je završena rezultatom 134:0!

"Postoji razlika između namještanja i lažiranja. Namještanje je kad sudjeluju oba kluba, a lažiranje je ono – ovaj napravi crveni karton, ovaj penal, pa golman pusti gol, ili autogol. I u jednom i u drugom je ipak najvažnija "crna torba i novac", reći će.

Kao menadžer slavnog Zdravka Ćolića često je bio na mukama. Jednom je otkrio "situaciju" s benzinske postaje...

"Krenuli smo u Skoplje na koncert i činilo se da će sve biti kako treba. Stali smo na benzinskoj da popijemo kavu, njemu se počne nabacivati jedna djevojka koja mu se odmah svidjela. Oblio me znoj jer sam znao da bi mogli kasniti, nije prošlo par minuta oni su već u njezinoj kancelariji. Ja vidio da se to odužilo, ne smijemo kasniti, pa sam uhvatio nekog psa na ulici i ubacio kroz prozor u kancelariju! Uspio sam ih prekinuti, jedva! Ali smo stigli na vrijeme", otkrio je.

Da se vratimo na nogomet, na kraju. Jednom je rekao kako Hajduk nikad neće više biti prvak Hrvatske:

"Mogu biti prvaci jedino ako se Mamić ostavi nogometa, ili da imaju svoju Lokomotivu u ligi ili da im ja budem sportski direktor!"

Osebujna pojava. Prvo je prevario vlastitu majku kad je namjestio da osvoji navodnu nagradu, popularnog fiću, s profesorom je dogovorio da će mu, ako bude prošao ispit, namjestiti svoju prijateljicu (na kraju ju je profesor i oženio), odradio je više od 5000 koncerata sa facama kao što su Čolić, Kovač, Dragojević, Riblja Čorba, Dragović..., no ipak najpoznatiji i najponosniji je na svoje - nogometne prevare.

A kad bi previše izgubio na kocki, zamolio bi svoje "pulene" da mu odrade besplatno neki koncert. Tad majstor organizira koncert i proda nekoliko tisuća ulaznica i strpa sebi u džep. Naravno, druga opcija bile su utakmice. Apsolutni kralj, simpatični kralj...

 

 

0 Komentara:

Komentiraj članak