SVE STALJINOVE ŽENE Nakon smrti prve supruge postao je monstrum

SVE STALJINOVE ŽENE Nakon smrti prve supruge postao je monstrum

Slika o Josifu Visarionoviču Staljinu i njegovoj privatnoj strani za njegovog života podsjećala je na onu o Adolfu Hitleru. Da, za razliku od nacističkog vođe, Staljin se ženio dvaput, imao je i djecu, no u pojednostavljenoj slici prikazivalo bi ga se kao čudovište opsjednuto jedino s moći, piše 100posto.

Postojale su priče koje su nakon Drugog svjetskog rata dolazile sa Zapada, da iza tog čovjeka opsjednutog s vlašću i moći stoji i seksualni predator, no one su bile odbacivane kao 'kontrapropaganda'. S vremenom – kako je popuštao njegov kult ličnosti u SSSR-u – došlo se do prave istine. A ona se pokazala da je Staljin ženama i seksom bio opsjednut jednako kao i s politikom.

Imao je crkveno vjenčanje

Prva žena koju njegovi biografi spominju (makar je jasno da je i u mladosti bio ženskar) bila je Jekaterina Svanidze, nju smatraju i jedinom pravom ljubavi diktatora. Upoznali su se u njegovoj rodnoj Gruziji, Tbilisiju, zahvaljujući Jekaterininom bratu Aljoši koji je s mladim Josifom (tada još nije bio Staljin, već Iosif Džugašvili, ime će rusificirati tek 1912.) zajedno bio na bogosloviji, prije nego što će se i jedan i drugi okrenuti lijevim idejama. Jekaterinu – poznatu pod nadimkom 'Kato' – upoznao je kad mu je bilo 24, njoj šesnaest. Između njih postojala je obostrana naklonost koja je ubrzo prerasla u ljubav. Ipak, vjenčali su se tek četiri godine poslije (1906.). Koliko je Josifu bilo stalo do nje, govori i to da je pristao na crkveno vjenčanje. Godinu poslije dobili su i sina, Jakova.

No, sreća im nije dugo potrajala. Kako bi namaknuli novac za financiranje partije, Josif je sa svojim istomišljenicima organizirao veliku pljačku banke, odnosno dostavu novca, a u oružanom napadu ubijeno je 40 ljudi. Sa suprugom i sinom morao se skloniti u Baku, danas glavni grad Azerbajdžana, a vruća i suha klima oslabili su zdravlje i imunitet njegove supruge. Godinu poslije, Kato će se vratiti u Tbilisi, a tijekom napornog, 13-satnog puta popila je zagađenu vodu od koje se zarazila tifusom. Tri tjedna potom Kato je umrla.

Smrću prve žene izgubio je sve osjećaje

Staljin je tada pomislio na samoubojstvo, "bio sam toliko tužan da su mi moji drugovi morali oduzeti oružje", priznao je daleko poslije, a uz Kato se veže i citat koji će postati znakovit za njegovu budućnost.

"Ona je smekšala moje kameno srce. Umrla je i s njom su umrli moji posljednji osjećaji za humanost."

Tijekom sahrane, bacio se za lijesom u grob, no kraj sprovoda nije dočekao. Shvatio je da ga prate carski agenti te se ponovo dao u bijeg. Ipak, ni beskrajna ljubav koju je gajio prema Jekaterini u budućnosti nije spasila fatalne sudbine njene najbliže. Tijekom čistki koje je Staljin provodio 1930-ih stradao je i brat Aljoša koji ih je upoznao.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak