Suvremeni dubrovački govor: nazbilj ili nahvao? Predavaje  Ivane Lovrić Jović

Suvremeni dubrovački govor: nazbilj ili nahvao? Predavaje Ivane Lovrić Jović

Suvremeni dubrovački govor: nazbilj ili nahvao? naziv je predavanja dr.sc. Ivane Lovrić Jović koje će se održati u petak, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Ovim događanjem Dubrovačke knjižnice nastavljaju program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika.
Dubrovački je govor nepresušna tema razgovora njegovih govornika, ali jednako tako i neprestano istraživačko vrelo znanstvenika. Organski je govor i ne treba ga brkati sa standardnim jezikom. To znači da nema izričitu normu i da mu izvanjska pravila nisu potrebna. Taj se govor može opisati i popisati, ali ne i propisati, a odgovorom na pitanje kolika je sličnost suvremenoga i starijega dubrovačkog govora doći ćemo i do odgovora bi li možda i Držić bio nezadovoljan Vojnovićevim govorom.

Ivana Lovrić Jović, Dubrovkinja s adresom u Zagrebu, znanstvena je suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Institut je trenutačno jedina znanstvena ustanova koja na visokoj razini radi na promicanju dubrovačkoga govora, a sudjelovao je i u nastojanjima da se dubrovački govor uvrsti u popis zaštićenih kulturnih dobara kao nematerijalna kulturna baština.

Radovi Ivane Lovrić Jović o dubrovačkome govoru objavljeni su u nizu časopisa i zbornika, a u izdanju  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavljene su i dvije njene knjige: Ja, Krsto Lučin Dubrovčanin, činim ovi testamenat --- : jezična analiza dubrovačkih oporuka iz 17. i 18. stoljeća s transkripcijom i rječnikom (2015.) te O starome dubrovačkom govoru nazbilj : jezična analiza dubrovačkih frančezarija (2014.).

0 Komentara:

Komentiraj članak