Susret gradonačelnika i hodočasnika porijeklom iz Janjeva

Susret gradonačelnika i hodočasnika porijeklom iz Janjeva

Po otvaranju Feste sv. Vlaha, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković susreo se s hodočasnicima zajednice Hrvata porijeklom iz Janjeva, a okupljenih u udruge Janjevo-Zagreb i "Novo Janjevo" iz Općine Kistanje. Susretu u Velikoj vijećnici pridružio se dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, i sam porijeklom iz Janjeva.
Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je prisutnima na odanosti Festi i štovanju  Svetoga Vlaha te im je poručio: "Grad Dubrovnik će uvijek biti vaš prijatelj i partner, jer ovo je i vaš dom".
 
Kako si istaknuli predstavnici zajednice Janjevaca radi se o najstarijoj očuvanoj enklavi slavne Dubrovačke Republike, koja svih ovih godina njeguje tradiciju vjernog štovanja moćnog dubrovačkog Parca. 
 
- Uz povijesne veze, osobito nas veseli i snažna poveznica između naše zajednice i Grada Dubrovnika ostvarena imenovanjem mons. Roka Glasnovića za biskupa Dubrovačke biskupije koja jača našu vezu s Dubrovnikom, istaknuto je. 
 
Ideja o susretu predstavnika Grada Dubrovnika i janjevskih hodočasnika rođena je prilikom susreta za Festu Sv. Vlaha, 2020. godine.
 
U 2023. obilježava se i 720. godišnjica od prvog spomena Janjeva.

0 Komentara:

Komentiraj članak