STRUČNJACI OTKRILI Evo zašto tinejdžeri ne bi trebali ići na ljubavne spojeve

STRUČNJACI OTKRILI Evo zašto tinejdžeri ne bi trebali ići na ljubavne spojeve

Tim sa Sveučilišta Georgia proveo je istraživanje u koje je bilo uključeno gotovo 600 učenika na sjeveroistoku Georgije, a njihovo ponašanje i ljubavni život proučavali su od 6. do 12. razreda. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Journal of School Health te su za mnoge neočekivani.

Naime, stručnjaci su zaključili kako tinejdžeri koji ne idu na spojeve imaju bolje socijalne vještine i manje su depresivni od svojih vršnjaka. Osim toga, manja je vjerojatnost da će patiti od depresije ili se pak osjećati tužno u odnosu na tinejdžere koji su u ljubavnim vezama.

Kako znanstvenici ističu, sve to pokazuje da bi zdravstveni programi trebali uključivati i osvještavanje da je neodlaženje na spojeve jednako prihvatljivo kao i odlaženje.

"Većina tinejdžera imala je neku vrstu romantičnog iskustva u dobi od 15 do 17 godina ili u srednjoj adolescenciji", rekla je voditeljica istraživanja Brooke Douglas za Daily Mail.

Nadalje, njen tim je pronašao poveznicu između ljubavnog života i socijalnih vještina tinejdžera.

"Istraživanje je pokazalo da tinejdžeri koji ne izlaze na spojeve nemaju socijalne nedostatke, a pokazuje ovakav način ponašanja i kao dobru opciju za normalan i zdrav razvoj tinejdžera", objasnila je Douglas.

Zanimljivo je kako je još 2015. godine studija Istraživačkog centra Pew pokazala da 35 posto tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina ima ljubavno iskustva, odnosno bilo je u vezama ili odlazilo na spojeve, dok je 18 posto reklo da su trenutno u vezi.

Nasuprot tome, američki tinejdžeri sve manje imaju spolne odnose. Konkretno, 2007. godine njih 48 posto je izjavilo da imaju spolne odnose, dok je 2017. godine ta brojka pala na 39,5 posto, navodi se u izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači to pripisuju programima seksualnog obrazovanja koji pomažu tinejdžerima da odgode spolnu aktivnost dok zbilja ne budu spremni na to, uče važnost korištenja kontracepcije, ali i manjeg broja seksualnih partnera, prenosi Index.

0 Komentara:

Komentiraj članak