Stručnjaci objasnili zašto su protiv trajnog ljetnog računanja vremena

Stručnjaci objasnili zašto su protiv trajnog ljetnog računanja vremena

Počelo je zimsko računanje vremena, satovi su pomaknuti jedan sat unazad. Na proljeće se opet vraćaju na ljetno računanje vremena. Već neko vrijeme govori se o ukidanju pomicanja sata, a stručnjaci smatraju da bi trajno ljetno računanje vremena moglo štetiti zdravlju.

U SAD-u sve više ljudi podržava ovu ideju. Američki Senat usvojio je Zakon o zaštiti od Sunca i ako se uvede, ljetno računanje vremena u Americi bi postalo trajno. Florida je još 2018. godine izglasala uvođenje trajnog ljetnog računanja vremena, ali još ne može stupiti na snagu dok ne postane i savezni zakon, piše CNN.


No, sve veći broj stručnjaka tvrdi da pomicanje kazaljki unaprijed u proljeće negativno utječe na zdravlje. Istraživanja u posljednjih 25 godina pokazala su da jednosatna promjena remeti tjelesne ritmove usklađene s rotacijom Zemlje, a raspravlja se i je li ljetno računanje vremena općenito dobro.

Standardno vrijeme, odnosno kada satove pomičemo unazad u jesen, puno je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. To je ciklus koji je stoljećima određivao naš tjelesni sat, naglašavaju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da pomicanje sata u proljeće povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utječe na probavni i endokrini sustav i skraćuje trajanje sna. Može smanjiti i očekivani životni vijek, prenosi N1.

1 Komentar:

Komentiraj članak