Stručnjaci kazali što možemo očekivati od omikrona: 'Potpuno je drugačiji, ali ima mjesta za optimizam!'

Stručnjaci kazali što možemo očekivati od omikrona: 'Potpuno je drugačiji, ali ima mjesta za optimizam!'

Vrhunac četvrtog vala pandemije je polako iza nas budući da imamo manje novozaraženih nego prije mjesec dana, dok se u zadnja dva tjedna smanjuje i broj hospitaliziranih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 3797 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, dok je 2329 pacijenata na bolničkom liječenju. Prije točno mjesec dana imali smo 7315 novozaraženih, a prije dva tjedna 2558 hospitaliziranih.

Čeka li nas novi val, kad se on očekuje i o čemu sve to ovisi Index je pitao liječnika, imunologa i epidemiologa. Svi se slažu da nas vrlo vjerojatno čeka i novi, peti val, koji će uzrokovati omikron. Međutim, ako se pokaže da će simptomi biti blaži, kao što pokazuju prvi podaci iz Južne Afrike, onda bi u petom valu trebao biti manji pritisak na bolnice, odnosno manje bi zaraženih pacijenata završilo s teškim simptomima zbog kojih bi bila potrebna hospitalizacija.

 

Da je vrhunac četvrtog vala prošao i da se cijeli val privodi kraju, Indexu je potvrdio i šef Kriznog stožera KB-a Dubrava, prof. dr. Bruno Baršić.

"Smanjio nam se vrhunac, smanjuju se brojke. Ova delta ide kraju, svakako nam ide na bolje. Oko Božića očekujemo da nam se brojke hospitaliziranih prepolove. Sad imamo negdje oko 130 pacijenata u bolnici", rekao je Indexu infektolog Baršić.

Navodi i kako očekuje dolazak petog vala s omikron varijantom virusa.

 

"No vjerujem da ćemo možda imati veliki broj pozitivnih, ali da se neće uzdrmati bolnički sustav, da neće biti toliko hospitalizacija, ako je točno što se piše o omikronu", kazao je prof. dr. Baršić.

Prof. dr. Zlatko Trobonjača, imunolog iz KBC-a Rijeka, također ne vjeruje da nam je ovo zadnji val.

Za Index je rekao da je sad pitanje čeka li nas i peti val, ali ipak naginje tome da nas vrlo vjerojatno čeka, s obzirom na veliku zaraznost omikron soja.

"Dosad su svi valovi izazvani drugačijim tipom, wuhanski soj virusa je izazvao prvi i drugi val, treći je izazvala alfa, britanski soj, a ovaj četvrti je izazvala delta. Ne vjerujem da bi isti soj (op.a. delta) izazvao novi val. I sad, ako nemamo novog soja, onda bi to značilo da ne bismo imali epidemiju visokog, već niskog intenziteta. No, ako se pojavi novi soj, možemo očekivati novi val. Kao što vidimo, pojavio se omikron, koji je više prenosiv i imunoevazivan. On više izbjegava imunost čovjeka koju je stvorio preboljenjem ili cijepljenjem", objasnio je Indexu dr. Trobonjača.

Navodi kako je, kad se govori o omikronu, riječ o potpuno drugačijem soju od dosadašnjih.

"Imunosni mehanizmi će ga samo djelomično prepoznavati, kako vidimo prema preliminarnim podacima. Po toj logici možemo očekivati da će se značajan dio cijepljenih i preboljelih od drugih sojeva moći reinficirati, odnosno ponovno zaraziti, ali ne svi, samo jedan dio. Po toj logici možemo očekivati peti val, omikron je izrazito prenosiv, u roku mjesec dana je istisnuo deltu u Južnoj Africi, gdje je 95 posto izolata omikron", tvrdi prof. dr. Trobonjača.

Epidemiolog Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, za Index je rekao da je po njegovom mišljenju peti val neminovan, odnosno da ga se neće moći izbjeći.

"Pitanje je sad njegovog intenziteta i u kojem roku će stanovništvo oboljeti. Hoće li se odmah nadovezati na četvrti ili će biti nekakav prozor između ta dva vala. Teško je kazati, ne zna se dovoljno o omikron varijanti. Broj cijepljenih je kod nas premali, ne treba to zaboraviti", istaknuo je.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak