Što znamo o terapiji koju prima Donald Trump

Što znamo o terapiji koju prima Donald Trump

Znanstvenici također testiraju gotova antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata, koja se naziva rekonvalescentna plazma. Međutim nije moguće rekonvalescentnu plazmu koristiti za masovni tretman. Istraživači također mogu pregledati antitijela koja stvaraju oporavljeni pacijenti i odabrati najučinkovitije, a zatim ih proizvesti u velikoj mjeri.

Američki predsjednik Donald Trump provest će naredne dane u vojnoj bolnici nadomak Washingtona kako bi se podvrgao liječenju COVID-19 nakon što je dobio eksperimentalni i nedokazani tretman, rekli su u petak dužnosnici Bijele kuće.

Najave su izazvale zabrinutost zbog težine predsjednikove bolesti, nakon što je njegov šef kabineta novinarima ranije rekao kako Trump ima samo blage simptome.
"Na preporuku svog liječnika i medicinskih stručnjaka, predsjednik će raditi iz predsjedničkih ureda u Walter Reedu sljedećih nekoliko dana", rekla je tajnica za tisak Kayleigh McEnany.

Još dok je bio u Bijeloj kući, Trump (74) primio je jednu dozu Regeneronovog koktela s protutijelima, stoji u pismu liječnika Bijele kuće Seana Conleyja.
Tretman je u kliničkim ispitivanjima, ali još uvijek nije dobilo nikakav oblik regulatornog odobrenja. 
"Procjenjuje ga tim stručnjaka i zajedno ćemo dati preporuke predsjedniku i prvoj dami u vezi sa sljedećim najboljim koracima", rekao je Conley.

Trump - koji je više puta sumnjao u ozbiljnost pandemije - prvo je preko noći objavio kako su on i prva dama Melania Trump (50) pozitivni na testu i kako idu u karantenu. Odluka Trumpovog medicinskog tima da ga smjesti na nedokazani lijek naišla je na duboku sumnju kod nekih stručnjaka.

"Ne bismo trebali davati predsjedniku ove lijekove dok se ne dokaže da djeluju", tweetovao je liječnik hitne medicine Jeremy Faust, instruktor u Brigham-u i ženskoj bolnici u Bostonu. 
"To je loša znanost, loša medicina i loša etika davati moćnim ljudima nedokazane stvari koje ne dajete prosječnim ljudima", dodao je Vinay Prasad, izvanredni profesor medicine na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu. No, Leonard Schleifer, izvršni direktor Regenerona, rekao je za New York Times: "Sve što možemo reći je kako su tražili da ga mogu koristiti i kako smo im ga rado dali." Dodao je da predsjednik nije prvi pacijent koji je dobio takozvano izuzeće za "suosjećajnu upotrebu", ali "kada je to naravno predsjednik SAD-a to očito dodatno očito privlači našu pažnju".

Rani rezultati obećavaju

Ranije ovog tjedna Regeneron je objavio rezultate jednog od svojih ranih stadija koji su pokazali da njihov lijek, koji se daje intravenozno, smanjuje virusno opterećenje i vrijeme oporavka kod ne hospitaliziranih pacijenata s COVID-19. 
Američka biotehnološka tvrtka istodobno provodi ispitivanja u završnoj fazi za hospitalizirane pacijente s COVID-19 i za potencijalnu upotrebu kao profilaktički lijek.

Protutijela su proteini koji se bore protiv infekcije, a koje stvara imunološki sustav, a koji se mogu vezati za određene strukture na površini patogena i spriječiti da napadaju stanice. Cjepiva djeluju tako da uče tijelo da stvara vlastita antitijela, dok znanstvenici također testiraju gotova antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata, koja se naziva rekonvalescentna plazma. Međutim nije moguće rekonvalescentnu plazmu koristiti za masovni tretman. Istraživači također mogu pregledati antitijela koja stvaraju oporavljeni pacijenti i odabrati najučinkovitije, a zatim ih proizvesti u velikoj mjeri.

Regeneronov eksperimentalni lijek COVID-19, nazvan REGN-COV2, kombinacija je dvaju antitijela, koja se nazivaju "koktelom". Ideja je da će imati veće šanse za rad ako virus mutira kako bi izbjegao blokirajuće djelovanje pojedinog antitijela. Prošle godine pokazalo se da je koktel s trostrukim antitijelima koji je razvio Regeneron učinkovit protiv virusa ebole.

IZVOR: ScienceAlert
0 Komentara:

Komentiraj članak