Što su ključevi interneta i zašto se nalaze u rukama 14 ljudi? (VIDEO)

Što su ključevi interneta i zašto se nalaze u rukama 14 ljudi? (VIDEO)

Ne, nije teorija zavjere iako tako zvuči: internet je zaštićen sa sedam ključeva, a oni se nalaze u rukama 14 osoba koje se redovno okupljaju kako bi obavile ritual.
Domenski sustav naziva (Domain System Name, DNS) na najvišim razinama osigurava razmjerno mali broj ljudi, nazvanih kripto časnicima, koji su rapoređeni diljem svijeta. 

Od 2010. godine kripto časnici se okupljaju kako bi obavili ritual visoke razine sigurnosti poznat kao ceremonija ključeva (key ceremony), u sklopu kojeg ključevi (metaforički rečeno) internetske master brave bivaju ovjereni i nadograđeni. 

Ti su ljudi dio organizacije Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), zadužene za dodjeljivanje brojčanih internetskih adresa web odredištima i računalima. Obično se ne nalaze svi odjednom na istom mjestu u isto vrijeme. 

14 čuvara ključeva

Kad bi netko preuzeo kontrolu nad bazom podataka ICANN-a, imao bi manje-više i kontrolu nad velikim dijelom interneta te mogao nanijeti ogromnu štetu svima nama koji ga svakodnevno koristimo.

Mogao bi, recimo, preusmjeravati ljude na krivotvorene web stranaka i tako ih pljačkati ili izazvati opći kaos mijenjajući nazive domena kako mu se svidi.

Kako bi zaštitili DNS, u ICANN-u su osmislili metodu koja ne stavlja previše kontrole u ruke samo jedne osobe. Odabrali su sedam osoba kojima su povjereni ključevi te još sedam koji služe kao pričuva. Ukupno njih 14.

Kako bi ritual mogao biti održan mora ih biti prisutno najmanje troje jer je za otključavanje opreme koja štiti DNS potrebno imati najmanje tri ključa.

Riječ je o stvarnim ključevima kojima se otključavaju sefovi u kojima su pametne kartice. 

Kako bi se došlo do glavnog ključa potrebno je više pojedinačnih ključeva. Glavni ključ nije stvarni, fizički objekt već računalni kod, svojevrsna lozinka pomoću koje je moguće pristupiti glavnoj bazi podataka ICANN-a. Koristi ga se za stvaranje drugih ključeva, namijenjenih različitoj razini zaštite raznih dijelova interneta i organizacija. 

Stroge mjere sigurnosti

Zadnje takvo potpisivanje održano je 18. listopada ove godine. Iduće je predviđeno za 7. veljače 2018. Odvijaju se u uvjetima iznimno visoke razine sigurnosti. 

Sudionici moraju proći kroz niz zaključanih vrata koristeći ključeve s računalnim kodom i skenere ruku, sve dok se ne nađu u prostoji u kojoj je elektronička komunikacija u potpunosti onemogućena. Uz kripto časnike tu su obično dužnosnici ICANN-a te gosti i promatrači. 

Ritual se obavlja točno po unaprijed određenom redoslijedu s kojim su poznati svi sudionici, tako da eventualna odstupanja može istovremeno primijetiti više osoba. Pomno ga se bilježi i provjerava, a cijelu je proceduru moguće pratiti putem internetskog live streaminga. 

Po završetku rituala svaka osoba koja je u njemu sudjelovala izlazi zasebno iz prostorije. U pravilu se potom nađu u obližnjem restoranu i proslave obavljeni posao. 

Izvor: Tportal

0 Komentara:

Komentiraj članak