ŠTO NAS OČEKUJE U NAREDNIM DANIMA Ivić: 'Čeka nas ista priča, ako ne i lošija'

ŠTO NAS OČEKUJE U NAREDNIM DANIMA Ivić: 'Čeka nas ista priča, ako ne i lošija'

"Mi ćemo sada početi ubirati gorke plodove druženja tijekom praznika", rekao je šef Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.
Komentirajući situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Ivić je rekao da u proteklom tjednu bilježe porast hospitalizacija.

"Pojačali smo intenzitet otpusta, držimo neku ravnotežu, ali postaje to sve teže. Imali smo 15-ak prijema u prosjeku dnevno, sada je to prešlo brojku od 20", rekao je Ivić u emisiji U mreži Prvog.

"U ovom razdoblju vjerojatno nas očekuje ista priča, ako ne i lošija. Mi ćemo sada početi ubirati gorke plodove praznika i blagovanja, druženja koja su evidentna. Gdje god se okrenete, vidite da nikakvo protuepidemijsko ponašanje ne postoji. Naša staračka populacija je izuzetno loše procijepljena i neće biti dobro", poručio je Ivić.

Upitan kako očekuje da će se brojke kretati ovaj tjedan, Ivić je odgovorio kako ne vjeruje da će biti manje te da može samo očekivati da će biti više.

"Omikron je stigao i to sad već znamo. Jedna trećina uzoraka je bila pozitivna prošli tjedan od onoga screeninga. Prema tome, možemo samo očekivati porast", rekao je Ivić.

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer rekla je kako bi bilo idealno kada bismo ostali samo na omikronu sljedeće godine.

"Bilo bi dobro da ne bude više mutacija, da ne bude novih sojeva. Ako bi ostalo samo na omikronu, s obzirom na ono što znamo do sada, da je jako zarazan, da se jako brzo širi, sigurno ćemo imati velike brojke novooboljelih. Koliko će od tih novooboljelih biti teških kliničkih slika, koliko će ih biti potrebno hospitalizirati, to ćemo vidjeti. S obzirom na ono što sada znamo, mogu reći da su do sada bile blage kliničke slike. Blage kliničke slike ne zahtijevaju hospitalizaciju", rekla je Mayer. Međutim, naglasila je da se nikad ne zna koliko će ljudi od blage kliničke slike razviti težu.

Mayer je rekla i kako je za sada prerano da vidimo posljedice okupljanja za Badnjak, a pogotovo za Silvestrovo.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak