Što napraviti ako niste doma kad popisivač dođe po šifru

Što napraviti ako niste doma kad popisivač dođe po šifru

Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja.
U Hrvatskoj je u tijeku popis stanovništva, a kako ide njegova prva faza, samopopisivanje, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković objasnila je neke pojedinosti vezane za popisivanje stanovništva.

Brković je pojasnila što građane najviše zbunjuje.

“Najviše ih zbunjuje ako ne žive na istoj adresi koja im piše na osobnoj. Ono što mi naglašavamo cijelo vrijeme je da popisujemo onu adresu na kojoj doista žive. Mi ne provjeravamo prebivališta, niti istinitost podataka koje nam daju. Naš popis temelji se na izjavi”, rekla je za Verčenji list Brković.

“Svi naši podaci su tajni, niti jedna institucija nema pristup njima. Nitko nema pravo kontrolirati izvještajne jedinice na temelju naših podataka”, dodala je.

Pojasnila je i zašto će popisivači ponovno kucati ljudima na vrata nakon samopopisivanja.

“Zato što nakon uspješnog samopopisivanja dobivate kontrolnu šifru koju je potrebno zapamtiti ili zapisati jer ju treba predati popisivačima. To nama služi kao kontrola obuhvata popisa. Svaki popisivač zadužuje oko 250 adresa. Nama je bitno da on obiđe sve adrese. Ukoliko nikoga ne pronađe kući, ta adresa se vodi kao prazan stan”, rekla je Brković.

Objasnila je i što ako osoba nije kod kuće kada popisivač dođe po šifru.

“Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja – kazala je Brković.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak