Što će biti s cijenama goriva na jesen?

Što će biti s cijenama goriva na jesen?

Novinar NoveTV Mislav Bago i reporter Jutarnjeg lista Marko Biočina u Točki na tjedan komentirali su stanje s inflacijom i rastućim cijenama energenata.

“Ova intervencija je odluka koja kratkoročno donosi rasterećenje potrošačima, a dugoročno Vladi donosi velike probleme. Taj tip intervencije je najradikalniji način na koji se može intervenirati u slobodno tržište. Vlada uspostavlja sustav gdje na loš način upravljaju očekivanjima građana. Šalju poruku ‘Vlada će se pobrinuti za pitanje oko kojeg nema utjecaj”, rekao je Biočina za N1.

Kaže da subvencije neće ništa značiti ako uđemo u recesiju i krene val otkaza.

“Tada to što je plin poskupio 40 a ne 80 posto i ne pomaže ako građani nemaju posla i prihoda”, kazao je Biočina.

Kako navodi Bago, prvi put u nekoliko desetljeća, građani očekuju da država učini sve. Dodaje da je Biočina jednim dijelom u pravu.

“Država bi trebala što više novca davati gospodarstvu i tako održati radna mjesta. Zašto bi mi s ovakvim cijenama benzina pomagali i bogatima i siromašnima?”, pita se Bago.

Kaže da se treba fokusirati na prioritetna pitanje.

“Slažem se, gospodarstvo je najvažnije. Neke su zemlje u EU davali vaučere. S druge strane, ministar Marić je u nemogućoj situaciji gdje mu dolazi berba PDV-a. Ako su postojala očekivanja početkom godine da će ljeti pokupiti 20 posto PDV-a na razini godine, a ovako je došlo do situacije gdje su ta očekivanja puno manja”, rekao je Bago.

Na pitanje novinarke “što nas očekuje na jesen”, Bago odgovara:

“Kako bi rekao bivši premijer Sanader, mi smo u banani. Naša banana i nije tako loša kao mađarska, koja je ovisna o ruskom plinu”, rekao je Bago.

0 Komentara:

Komentiraj članak