STIŽE REVOLUCIJA U TENISKIM PRAVILIMA Sve će testirati jedan Hrvat

STIŽE REVOLUCIJA U TENISKIM PRAVILIMA Sve će testirati jedan Hrvat

Pred vratima je velika revolucija, koja će se dogoditi već idućeg tjedna u Milanu, na Mastersu najboljih tenisača do 21 godine.
Tenis je vjerojatno najtradicionalniji od svih sportova, tenis već dugo prkosi promjenama i uvođenju novina. Još od početka Open Ere 1968. godine, dakle gotovo 50 godina, teniska se pravila nisu mijenjala. No, tom konzervativizmu u tenisu stigao je kraj, pred vratima je velika revolucija, koja će se dogoditi već idućeg tjedna u Milanu, na Mastersu najboljih tenisača do 21 godine.

Na tom turniru (7.- 11. studenog) tenis će doživjeti nekoliko važnih promjena u pravilima.

Publika će se moći kretati

No, krenimo redom. Vjerojatno najvažnija promjena jest da će se igrati na tri dobivena seta, ali svaki set igrat će se do četiri osvojena gema! Tie-break više se neće igrati kod rezultata 6:6, već kod rezultata 3:3 u gemovima.

A da će setovi, samim time i mečevi, trajati kraće, sigurno će doprinijeti i pravilo da se kod rezultata 40:40 u određenom gemu odigrava odlučujući poen.

To znači da će se izbjeći iscrpljujući gemovi u kojima se čeka da netko odnese prevagu s dva razlike u poenima.

Poruka čelnih ljudi ATP-a jest da su dugi i iscrpljujući mečevi postali nedovoljno atraktivni za televizijske kompanije i navijače, a kraći će setovi donositi više ključnih trenutaka i neizvjesnosti.

Usto, kraći će setovi dati više šanse slabijim igračima da iznenade favorite. Važna promjena koja će se dogoditi u Milanu jest to što će linijske suce zamijeniti kompjutori, koji će signalizirati je li loptica unutra ili u autu.

Glavni sudac bit će praktički samo moderator...

Eh, da su kompjutori sudili 80-ih, John McEnroe nikada ne bi mogao dobiti status najvećeg svadljivca sa sucima. Osmorica mladih tenisača koji će nastupiti u Milanu su – Rusi Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Daniil Medvedev, Kanađanin Denis Shapovalov, naš Borna Ćorić, Amerikanac Jared Donaldson i Korejac Hyeon Chung.

Preostalo mjesto popunit će najbolji U21 talijanski igrač, koji će biti dobiven kvalifikacijskim turnirom. A spomenuta osmorica podijelit će nagradni fond od čak 1,275.000 dolara.

Stigne li netko do naslova bez izgubljenog meča, bit će bogatiji za čak 390 tisuća dolara! Velik je to novac pa se dečki sigurno neće buniti što će biti pokusni kunići. A jedna od novosti kojoj će se morati prilagoditi jest to da neće biti neca kod servisa (to pravilo uvedeno je po uzoru na odbojku).

Pravilo o servisu bez neca ATP je pokušao uvesti još 2013. godine, no igrači su se previše bunili, pa se od toga odustalo. Iako, to pravilo postoji već 20-ak godina na mečevima tenisa na američkim sveučilištima.

Jedno od novih pravila pogotovo se neće svidjeti Rafaelu Nadalu. Naime, pauza između dva poena trajat će maksimalno 25 sekundi, a u slučaju da igrač ne servira unutar tog vremena, izgubit će prvi servis. To znači da Nadal više neće smjeti između dva iscrpljujuća poena prvo tražiti ručnik, pa onda popravljati kosu, pa hlačice, pa šest-sedam puta nabiti lopticu u pod...

Također, tenisačima će zagrijavanje uoči meča trajati samo pet minuta, dvostruko manje nego dosad. No, ima među novim pravilima i onih koja će se sigurno svidjeti tenisačima. Jedno takvo je da će za vrijeme meča smjeti komunicirati sa svojim trenerima.

– Tenis će se konačno prilagoditi vremenu, nema smisla dosadašnje pravilo o zabrani komuniciranja trenera i igrača – smatra nekadašnji legendarni igrač, a sada trener Ivan Lendl.

Za kraj treba napomenuti da će i prvi put u povijesti ATP dopustiti “živu” publiku u smislu slobodnog kretanja po stadionu tijekom igre (osim iza osnovne linije).

Bilo je otpora među igračima

Sva nabrojena pravila eksperimentalno će se primijeniti na Mastersu igrača do 21 godine u Milanu, a pokažu li se dobrima, već iduće sezone prema njima bi se moglo igrati na svim turnirima.

– Sve ove promjene pravo su osvježenje i učinit će tenis bržim, atraktivnijim, zanimljivijim, suvremenijim i profitabilnijim – smatra drugi čovjek ATP-a Gayle David Bradshaw.

Priznao je indirektno Bradshaw i to da bi se pravila vjerojatno već prije mijenjala, no da je bilo velikog otpora među igračima. Što je donekle i jasno jer igrači nisu željeli izlaziti iz svoje komforne zone.

No, morat će sada igrači malo stisnuti zube, a promjene će na koncu najviše koristiti njima. Jer postane li tenis s novim pravilima još atraktivniji, povećat će se i novčane nagrade za tenisače. I tenisačice naravno, piše Večernji list.

0 Komentara:

Komentiraj članak