STILOVI UČENJA: Otkrijte uči li vaše dijete rukama, očima ili ušima!

STILOVI UČENJA: Otkrijte uči li vaše dijete rukama, očima ili ušima!

Mama, ali ja to ne mogu! Ako imate školarca, ovaj ste vapaj zasigurno već čuli kad treba napamet naučiti pjesmicu, riješiti zadatke iz matematike ili napisati zadaću.
Problem je nerijetko u tome što ni dijete ni roditelj koji mu pomaže ne prilaze problemu na pravi način. Svako dijete ima jedan od četiri dominantna stila učenja, ističe dječja psihologinja dr. sc. Kristin Redington Bennett. Auditivni stil učenja bazira se na slušanju, kinestetički na pokretima, vizualni na vidu, a logički na povezivanju i sagledavanju šire slike.

Da bi dijete učilo brže i lakše te u školi postiglo najbolje rezultate, vrlo je važno da na vrijeme otkrijete koji od stilova učenja najbolje odgovara njegovoj osobnosti. Stil učenja korijene vuče iz najranijeg djetinjstva, tvrde znanstvenici. Primjerice, mališanu koji je konstantno u pokretu najvjerojatnije će poslije odgovarati kinestetički stil učenja. Ako dijete mora dotaknuti sve što oko sebe vidi, razvit će taktilni stil učenja, a ako s pozornošću sluša što mu se govori, vrlo je vjerojatno da će izrasti u auditivnog učenika.

Mališani koje poput magneta privlače raznobojni predmeti budući su vizualni učenici, kaže dr. Priscilla O’Connell.
Već bebe pokazuju znakove da jedan stil učenja dominira

Tromjesečna beba koja zuri u zvečku držeći je u ručici podatke upija vizualno, auditivno, taktilno i kinestetički, no neke su bebe pritom više usredotočene na promatranje detalja, a druge više pokazuju verbalne ili vokalne sposobnosti, kaže dr. Barbara Marcelo Evans, neuropedijatarica, pišu 24sata.

Potičite dijete da ispita sve stilove

Otkrivanjem stila učenja koji najbolje odgovara vašem školarcu pomoći ćete mu da lakše pamti i brže uči. No djetetu je potrebno široko i šaroliko iskustvo koje će steći samo ako isproba svaki od spomenuta četiri stila učenja. Usmjeravanjem dijeteta da uči na njemu najlakši način razvit će veće samopouzdanje te će se lakše uhvatiti u koštac i s ostalim stilovima učenja.

Auditivni učenici se pretvaraju u veliko uho

Slušanjem prikupljaju informacije i stječu nova znanja. Učenik slušač brzo pamti tekstove pjesama i cijele priče te će s lakoćom napamet naučiti i pjesmicu. Lako slijedi upute te ponavlja fraze i komentare koje je pročitao ili čuo. Uživa u slušanju imaginarnih i stvarnih priča iz života te ih rado prepričava.

Kako mu pomoći u učenju?

Dijete će poput spužve upijati sve što mu govorite. Nova će znanja najlakše usvojiti kroz pjesmu i rimu. Sročite mu pjesmicu o bojama, brojevima ili uglazbite dnevni raspored obaveza.

Kinestetički uče tijelom i glumeći likove iz knjiga

Vole biti fizički uključeni u učenje te koriste tijelo kako bi istraživali nova mjesta i pojmove. Takvo se dijete rado uživljava u uloge glumeći omiljene likove iz knjiga i filmova. Čak i igračke u njegovim rukama postaju živahne jer ih pokreće uživajući u aktivnim igrama.

Kako mu pomoći u učenju?

Dijete će knjigu najbolje razumjeti ako odglumi dijelove priče. Informacije upija kroz pokrete i igru pa, ako uči slova, ispišite ih kredom na pločniku, a potom neka skoči na slovo koje izgovorite. Lekcije i nove pojmove najlakše će zapamtiti ako ih uklopite u miniscenarij. Ako uči o sigurnosti u prometu, dodijelite mu ulogu pješaka.

Taktilni učenici moraju dotaknuti predmete

Dijete dodirivača poput magneta privlače predmeti zanimljivih oblika i tekstura. Potrebno mu je da dodirom stvarno osjeti i ono apstraktno te, na primjer, dodiruje kockice leda kako bi lakše shvatilo koliko su uistinu hladne. Probleme im stvara praćenje uputa u nepoznatim zadacima.

Kako mu pomoći u učenju?

Dajte mu da opipa predmete i materijale zanimljivih tekstura. U učenju će mu pomoći različite puzzle, slagalice, zagonetke i stolne igre. Predložite djetetu da samo, prstima u pijesku ili brašnu, iscrta geometrijske oblike, slova i brojeve ili da ih oblikuje u plastelinu.

Vizualni informacije usvajaju očima

Dijete promatrač opčinjeno je fotografijama, ilustracijama i snimkama. Brzo raspoznaje oblike, boje i slova, a redoslijed radnji najbolje pamti ako je vidjelo druge kako obavljaju posao.

Kako mu pomoći u učenju?

Prelistajte s djetetom ilustrirane knjige koje obiluju zanimljivim prikazima. Uvelike će mu pomoći obrazovni TV program ili dokumentarci. Najbrže će shvatiti kako upotrijebiti neki novi predmet ako mu to demonstrirate. Da bi lakše zapamtilo dnevni raspored, napravite mu grafikon ilustriran fotografijama.

0 Komentara:

Komentiraj članak