ŠTETNE SU ZA VAŠE SRCE Ove bi namirnice trebalo jesti u manjim količinama

ŠTETNE SU ZA VAŠE SRCE Ove bi namirnice trebalo jesti u manjim količinama

Konzumiranje hrane koja je dobra za srce dosad je bilo prilično jednostavno. Izbjegavajte hranu s puno kolesterola i soli te preskočite masne dijelove mesa – nije lak zadatak ali barem ste znali što raditi.
Međutim, nova istraživanja malo su zakomplicirala sve ove savjete. Samo u posljednjih nekoliko godina studije su otkrile kako kolesterol, natrij i mast, klasični negativci za srce, nisu toliko štetni koliko se dosad mislilo, pišu finirecepti.net.hrČak bi i zasićene masti mogle biti oslobođene krivnje – iako je istina da su zasićene masne kiseline povezane sa srčanim oboljenjima, konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati razinu zasićenih masti u vašoj krvi. Drugim riječima, ako hrana sadrži neku komponentu, konzumacija te hrane neće nužno povećati njenu razinu u vašem organizmu. No i dalje je jako bitno što jedemo, stoga pročitajte koju hranu bi svakako trebali izbjegavati ako želite očuvati zdravlje vašeg srca.

Gazirani sokovi

Takozvani “jednostavni šećeri”, poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu potaknuti upalne procese i povećati razinu šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne žile i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Što više gaziranih sokova konzumirate, veći je i rizik.

Pečeni deserti

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni sirup, javorov sirup, med, melasu i ostale zaslađivače može uzrokovati više razine oksidativnog stresa. Kao rezultat, ove slastice kao što su pite i torte mogu dovesti do začepljenja krvnih žila, hipertenzije, zatajenja srca i ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati krcati su šećerom i raznim aditivima, koji nikako nisu dobri za vaše srce. Začini poput kečapa i preljeva za salate, kao i kupovni umaci za tjesteninu, kruh i bezmasni jogurt najčešći su izvori šećera i rafiniranih ugljikohidrata.

Margarin

Nedavna istraživanja učvrstila su tvrdnje kako maslac nije štetan za vaše srce. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni dijelovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu stvoriti nevolje s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome je li crveno meso doista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih dijelova mesa.

Hrenovke i kobasice

Obrađeno meso kao što su hrenovke i kobasice najčešće su krcate raznim aditivima, koji se povezuju su povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Iako još uvijek nije poznato točno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

0 Komentara:

Komentiraj članak