STARICA IZ GLINE ŽIVI U NEHUMANIM UVJETIMA 'Jedem kruh s pekmezom i sjedim u mraku'

STARICA IZ GLINE ŽIVI U NEHUMANIM UVJETIMA 'Jedem kruh s pekmezom i sjedim u mraku'

Zabrinuta 88-godišnja Ankica Zorić sjedi na pragu trošne kuće u selu Dragotina kod Gline. Ovo su joj sva drva koja ima za zimu. S mirovinom od 1400 kuna, neće si moći kupiti dovoljno. Televizor nema jer troši puno struje, radi jedino mali hladnjak.

"Skupo jest, ali ja sad više u mraku sjedim. Ne palim. Sjedim u mraku", priznaje Ankica.

Ne samo da štedi na režijama, već i na prehrani - u tjednu kad kupi mlijeko, ne kupuje jogurt je nema za oboje."Ono što mi je najpotrebnije je kruh. To neka imam i dobro. Namažem i kupim one marmelade i toga.Nemam toliko novaca za meso i povrće. I onda svaki dan kruh i marmelada", ispričala je Ankica za RTL.

Tročlana obitelj Martinović u Glini živi od 1400 kuna socijalne pomoći. Pribojavaju se zime jer imaju tek metar drva u šupi, dovoljno za koji tjedan. Za nova nemaju novca!

"Ne znam ni sama kako ću platiti drva, od 1400 kuna kako će se platiti. Ne znam", kaže Ljuba Martinović iz Gline.Lani je metar drva koštao 300 kuna, a ove godine 450. Martinovićima za cijelu zimu treba 10 metara što je 4500 kuna. Lani su im donirali paletu drva, a ove godine se nitko ne nudi baš zbog skupoće."Strah nas bude, ali moramo se boriti, nema druge", kaže Milan.Suznih očiju pričaju o svojoj teškoj situaciji. Nije im problem samo grijanje, nego i struja koja im je već sad preskupa. Snalaze se svakako samo da uštede.

"Kuham na struju, ustanem u pet ujutro, onda pripremim sve da doručak, ručak, večeru, do osam sati sve da pripremim. Da operem veš. Zato što je struja skupa, nemam ja odakle nametati da bi platila struju", rekla je Ljuba.
Na području Gline je oko 200 korisnika socijalne pomoći, poljoprivredne mirovine su 1200 kuna, tvrdi dogradonačelnica. Kaže da su se neki i lani smrzavali pa su ih spašavali donacijama, sada ne zna kako će.

"Ljudi su već očajni i već na rubu živaca i prolupali smo svi zajedno i ja skupa s njima. Zovu me, a rješenja nema. Obnove nema", ističe dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić.Ne bude li brze pomoći, ovu bi zimu nažalost neki mogli birati između hrane i drva za ogrijev!

0 Komentara:

Komentiraj članak