STANJE U REGIJI Kome su najviše poskupjeli hrana, stanovanje i energija? Jedna država ne osjeti rast cijena

STANJE U REGIJI Kome su najviše poskupjeli hrana, stanovanje i energija? Jedna država ne osjeti rast cijena

Inflacija je u listopadu u nekim europskim zemljama probila i psihološku granicu od 20 posto. Kod nas je dosegnula 13,2 posto.
Kako stoje stvari u susjednim zemljama i okruženju?U Srbiji je, primjerice, stigla do 15 posto. U BiH 19,1 posto.Indeks potrošačkih cijena u EU dostigao je 10,6 posto, a u eurozoni 10,7 odsto što je najviše u posljednjih 40 godina.

I izgleda da ne posustaje, usprkos početnim najavama središnjih nacionalnih banaka da je to samo prolazna pojava i da će se ubrzo vratiti u normalu.

U Europskoj uniji, najviša inflacija zabilježena je u baltičkim zemljama. U Estoniji je inflacija u listopadu tako dostigla 22,5 posto, Litvi 22,1, a u Latviji 21,7 posto. Društvu zemalja s rastom potrošačkih cijena većem od 20 posto pridružila se i Mađarska sa 21,9 posto.

Ipak, rastu europske inflacije najviše su doprinijele najveće ekonomije - Njemačka i Italija. Njemačka je imala inflaciju od 11,6, a Italija 12,6 posto.

U regiji jugoistočnog Balkana najveći cjenovni udar pogodio je Sjevernu Makedoniju. Inflacija je u listopadu u ovoj zemlji dosegla 19,8 posto. Najmanju inflaciju u regiji i među najmanjim u Europi ima Albanija, svega 8,3 posto, piše danas.rs.

Dok je u EU glavni motor inflacije energija, skuplja za čak 41,5 posto na godišnjem nivou, u balkanskim zemljama glavni doprinos dala je hrana. U EU tijekom listopada su hrana, alkohol i duhan poskupjeli na godišnjoj razini 13,1 posto.

S druge strane, skoro da nema balkanske zemlje gdje hrana nije poskupjela za više od 20, a ponegdje i 30 posto u odnosu na listopad prošle godine.

U Srbiji je hrana skuplja za 22,9 posto, a sudeći po ocjeni tamošnje Narodne banke, cijene povrća će nastaviti rasti. Troškovi stanovanja, struje, plina i vode u Srbiji povećani su za 17,9 posto. Čini se da je najdramatičnija situacija u Sjevernoj Makedoniji, gdje je godišnji rast cijena hrane dosegnuo 31,2 posto u listopadu. Stanovanje i komunalije su skuplje 19,8 posto.

Hrana u BiH je "skočila" 25,9 posto, a komunalije 22,9. U Crnoj Gori je situacija slična sa skupljom hranom za 22,9 posto, dok su struja, plin i stanovanje skuplji za 17,9 posto.

Albanija je jedna od zemalja koja uopće nije podizala cijene električne energije od početka krize, pa je rast troškova stanovanja, plina i struje svega 3,6 posto na godišnjem nivou. I hrana je u ovoj zemlji poskupjela ispod prosjeka, 14,6 posto, pa je ukupna inflacija "samo" 8,3 posto, piše danas.rs.

0 Komentara:

Komentiraj članak