Izložba o Stjepanu Gradiću produžena do 17. studenog

Središnja izložba Dubrovačkih muzeja zabilježila više od 100 tisuća posjetitelja u tri mjeseca!

„Stjepan Gradić:otac domovine“, velika izložba Dubrovačkih muzeja je zbog iznimno velikog interesa publike produžena do 17.studenog! Izložbu o „Ocu domovine“, koja je trebala biti zatvorena u utorak, 15. listopada, je od otvorenja, 9.srpnja, vidjelo više od 100 tisuća posjetitelja!

- Iznimno nam je drago da smo i s ovom izložbom pobudili interes domaće javnosti, ali i brojnih gostiju koji su nas posjetili tijekom ljeta. Time je donekle ispravljena nepravda nanesena Stjepanu Gradiću kojemu je dosad posvećivana nedovoljna pozornost s obzirom na njegov stvarni značaj. Vjerujem da su Dubrovački muzeji ovom izložbom, popratnim katalogom, edukativnim i  promotivnim aktivnostima i materijalima ipak podigli razinu svijesti o ovom svestranom znanstveniku i obnovitelju Grada nakon velikog potresa 1667. godine  – kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać.

Od kraja kolovoza, petkom u 17 sati organizirana su i besplatna stručna vodstva za građane, na kojima je dosad sudjelovalo više od 180 ljudi.

U svrhu razumijevanja lika i važnosti djela Stjepana Gradića, za učenike je osmišljena edukativna brošura i muzejsko-edukativna pitalica, predstavljena na interaktivnom CD ROM-u. Učenici tako mogu sudjelovati u kvizu, dok su za najmlađe osmišljene igre slaganja parova i bojanka. U tvrđavi Revelin su organizirana i posebna predavanja uz igraonicu koje vodi muzejska pedagoginja.

Izložba postavljena u Kneževu dvoru prezentira Gradićev život i djelo na jedinstven način. Tematski je podijeljena u nekoliko cjelina, koje su kao zasebne teme detaljno obrađene u bogatom katalogu na više od 400 stranica.

To su: „Dubrovačka Republika u 17. stoljeću“, „O rodu Gradićâ“, „Miho Gradić i njegov kulturni krug“, „Stjepan Gradić: mladost i školovanje“, „Stjepan Gradić: uspješna karijera u Vječnom gradu““, „Znanstveni rad Stjepana Gradića“, „Latinsko pjesništvo Stjepana Gradića“, „Obnovitelj našega Grada i slobode“, „Urbanistička preobrazba Dubrovnika nakon potresa 1667.“, „Arhitektura Gradićeve katedrale“, „Gradićev doprinos umjetničkoj opremi nove katedrale“, „Obitelj Gradić – donator oltarnih slika u Dubrovniku“, „Kronologija života i rada Stjepana Gradića“, „Bibliografija i odjek Gradićevih djela u 18. i 19. stoljeću“.

Po prvi put je korištena i iznimno zanimljiva multimedijalna prezentacija. Postavljen je hologram Stjepana Gradića koji izgovara kolaž svojih pisama i savjeta upućenih dubrovačkoj vladi u teškim trenucima nakon tragedije koja je zadesila njegov rodni grad, te 3D animacija potresa u kojoj se kroz tri minute može vidjeti Dubrovnik prije potresa, sam potres, detalji rušenja brojnih zgrada, te podizanje novih zgrada i obnova.

Prezentirano je 120 izložaka, uglavnom od vanjskih posuditelja (Državni arhiv u Dubrovniku, Znanstvena knjižnica Dubrovnik, Samostan Male braće, Samostan sv. Dominika, Društvo prijatelja dubrovačke starine, HAZU, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Institut za povijest umjetnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zborna crkva sv. Vlaha, Župa Velike Gospe).

Izložba je realizirana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Josipa Leka, te uz pokroviteljstvo Grada Dubrovnika i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sponzori izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Dubrovačka biskupija, Zračna luka Dubrovnik, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Turistička zajednica grada Dubrovnika, dok su medijski pokrovitelji Dubrovački vjesnik, The Dubrovnik Times, Soundset Ragusa, Dulist, DubrovnikNet, HRT − Radio Dubrovnik i Dubrovačka televizija.

 Komentiraj članak

Komentari