SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA OGORČENE: Šokirani smo, Oluje kao da nije ni bilo, oglasio se i pokisli Savo Štrbac!

SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA OGORČENE: Šokirani smo, Oluje kao da nije ni bilo, oglasio se i pokisli Savo Štrbac!

Oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača očekivano je burno dočekana u Srbiji. Internetski portali susjeda prepuni su ogorčenih reakcija tamošnjih građana.
"Stvarno su prešli sve mjere. Dokle mi da trpimo ovo ponižavanje. Ne mogu da shvatim našu politiku u nekim stvarima. Naši su svi krivi, a njihovi nisi. Užas!!!"

"Ljudi, ja ovo ne mogu da verujem... Pa zar mi žurimo i molimo se Bogu da uđemo u ovakvu Evropu??? Zar toliko trpimo uvrede i poniženja od ovakve Evrope... Ne mogu da dođem sebi... Da kompletna vlada SRBIJE odmah podnese neopozivu ostavku, to bi bila samo kap dobrote u reci grijeha koju su sami napravili prema Srpskom narodu... Nemam reci vise..."

"Kako izgleda samo Srbi i Makedonci krivi za rat u Jugoslaviji, kao što sam reko u jednom postu ni zrno humanosti i stida nemaju Hrvati niti će ga ikad imati, a što se tiče masonskog suda koje sačinjavaju Nato sluge ništa me ne iznenađujuće."

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da su odlukom Haškog tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995. godine.

Gotovina i Markač u sudbnici u Hagu: Presuda koja je šokirala srpsku javnost

"Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", ističe se u saopštenju SNS-a.

Naprednjaci su naveli da, bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da se zaboravi da su u Oluji ubijene hiljade civila, dece, žena, staraca, da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo i da su im domovi opljačkani i spaljeni.

NS: Treba da se radujemo, ovo znači da će biti oslobođeni i Mladić i Karadžić

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču je sramotna, izjavio je danas šef poslanika Nove Srbije Miroslav Markićević.
Markićević je Tanjugu rekao da je presuda pokazala da Haški tribunal "nije nikakav sud, već samo političko telo svetskih moćnika, koji preko njega sprovode svoju volju".
- Haški tribunal se pokazao u svom svom svetlu pravednika. Mislim da treba da se radujemo, jer to znači da će Ratko Mladić i Radovan Karadžić biti oslobođeni. Ovo je naravno ironija. Ajde sa su im smanjili kaznu, da su je prepolovili - rekao je Markićević.

Lajić: Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet

Haški tribunal je današnjom oslobađajućom presudom za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet, izjavio je danas šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tirbunalom i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima, koji su upitali da li se nakon odluke tog tribunala da oslobodi hrvatske generale razmišlja o formalnom prekidu saradnje sa sudom u Hagu, odgovorio da ne treba o tome razmišljati.

Ljajić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je taj tribunal osnovan s ciljem da doprinese utvrđivanju istine, doprinese pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da porodice žrtava dobiju moralnu satisfakciju, dodajući da ništa od toga nije učinjeno. 

On je izjavio da je nelogično da niko ne osporava da su se dogodili zločini u akciji "Oluja", ali da još nijedan pojedinac za to nije odgovarao.

Uprkos svemu tome moramo ostati hladne glave zbog evropskog puta Srbije, rekao je Ljajić dodajući da je Srbija ispunila sve obaveze prema tom Tribunalu.

Dodik: Ponižavajuća presuda za žrtve i Srbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su verovali u međunarodnu pravdu.

Dodik je istakao da je odluka Haškog tribunala neverovatna i sramna i da govori o tome da sud ima političku osnovu za donošenje odluka.

- Neverovatno je bilo da se ovo desi, imajući u vidu da je ovaj sud pre nekoliko meseci doneo prvostepenu presudu koja je govorila o krivici, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako niko nije mogao da očekuje da mogu da dobiju oslobađajuću presudu - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.


Reakcije političara RS-a: Pustiti Šešelja, Mladića, Karadžića…

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je nevjerovatnom i politički uvjetovanom današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog suda koji je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su u ovom sudu u travnju  2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije “Oluja”.

Ta odluka govori o onome što smo navodili ranije, da taj sud uzima političku osnovu kod donošenja odluka i ovo je najbolja potvrda toj činjenici, rekao je Dodik u prvom reagiranju na odluku Haškog tribunala. Rekao je da je današnja presuda nevjerovatna, imajući u vidu prvostupanjsku osuđujuću odluku.

- Moglo se očekivati nekoliko godina manje ili drugo, ali niko nije mogao da očekuje, pa ni Hrvati i njihovi generali oslobađajuću presudu, rekao je predsjednik RS-a i dodao da je očito politika bila odlučujuća, jer Hrvatska treba da pristupi Europskoj uniji.

Dodik je dodao da je današnja odluka Haškog tribunala ponižavajuća za sve žrtve i potpuno urušava povjerenje u taj sud, jer je ta pravda selektivna i politička.

-Presuda govori da se selektivno pristupa. Jednog Vojislava Šešelja 10 godina drže tamo i ne mogu da presude, koji nije komandirao  jedinicama, a ljude koji su direktno komandirali   dobili su oslobađajuće presude. Kako vjerovati takvim institucijama, upitao se Dodik.

Naveo je da se zbog svega ne može vjerovati ni u presude Haškog suda.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je današnja oslobođajuća presuda Gotovini i Markaču šok za “sve Srbe i dodatno poniženje”, te da je ona politička imajući u vidu i da Hrvatska ulazi u EU.

On ističe da je taj sud osnovan s političkim namjerama da vrši politički pritisak na srpske političke predstavnike tijekom i poslije rata.

- Postoji niz dokumenata koji to potvrđuju, kazao je Bosić i dodao da se cijela povijest tog suda može “okarakterizirati kao procesuiranje Srba i stavljanje krivice za protekle događaje samo na njihova leđa”.

Dodao je i da se hrvatska država otvoreno uključila u pomoć onima koji su iz političkih razloga bili procesuirani, a na suprotnoj strani ni Srbija ni Republika Srpska nisu uradili “ništa slično”.

- Sada će biti interesantno da li će ovi novousvojeni standardi za granatiranje civilih objekata i protjerivanje građana važiti samo za hrvatska ili i za ostala mjesta u RS-u te da to znači da granatiranje Vukovara od srpske strane ima isti tretman kao i granatiranje onih gradova od  hrvatske strane, dodao je Bosić.

Predsjednik Socijalističke partije RS-a i ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS-a Petar Đokić je u prvom reagiranju na presudu za RTRS iznio tvrdnju da nakon ove presude “nema razloga da se ovog časa  ne zahtijeva da odmah budu pušteni Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Perišić, srpski generali…, jer je očito da nema pravde kod tog suda i da sudi po nekim drugim aršinima”.

- Ako ne tako, neka sve generale i političke vođe koji su učestovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije odmah oslobodi, ustvrdio je Đokić navodeći da će “to možda biti pravda”.

Ovako, kaže, to je “sraman čin” Haškog suda i potvrđuje da je “ovo politika usmjerena protiv srpskog naroda”.
Presudu je nazvao “prestrašnim trenutkom” koji potvrđuje da je Haški sud politički sud, jer je formiran samo da bi sudio Srbima.

- Ispada da su Srbi sami sebe protjerali iz Hrvatske i da su zločinačke akcije “Oluja” i “Bljesak” u kojima je, nakon Drugog svjetskog rata, izvršeno najveće etničko čišćenje bile u organizaciji Srba, rekao je Đokić i postavio pitanje “šta znači Haški sud kada tako sudi”.

Vukčević: Skandalozna i neshvatljiva presuda

Vukčević: Presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za “Blic“ da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva.

"Oslobađajućom presudom je veoma, veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Na području Krajine počinjen je jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i potpuno je neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju prvostepeno veće optužene osudi na velike kazne, a da ih drugostepeno veće oslobnodi" ogorčen je Vukčević.

Palma: Hag ponovo ubio ubijeneDragan Marković izjavio je danas da je odlukom Haškog tribunala da se oslobode krivice hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja.

- Haški tribunal je današnjem oslobađajućom presudom legalizovao najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata počinjeno na tlu Evrope kada je u akciji Oluja tokom avgusta 1995. godine proterano preko 250.000 Srba. Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije Oluja - rekao je Marković agenciji Beta.

Savo Štrbac: Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za "Blic" da "ostao bez teksta kad je čuo presudu".

"Mislim da sam bio jedini Srbin koji je verovao u pravednost suda u Hagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao učesnici u genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije desilo", ogorčen je Štrbac.

On kaže da ovu odluku ne može smatrati odlukom pravosudne ustanove, već jedne političke organizacije, što dokazuje i podela u samom veću.

"Dvojica sudija su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomatija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete da zamislite kako je ljudima koji su bežali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu verovali. Ni u snu ovo nisam sanjao", kaže Štrbac.

Komentari na portalu B92


-Ovo je šamar za sve naše izdajničke političke elite iz bivše vlasti, a na čelu sa najvećim izdajnikom srpskoga roda Borisom Tadićem na čelu. Sve ste prodali i najveće srpske sinove predali u Haške kazamate, koji i jesu jedino sud za Srbe i koji je upravo antisrpski kao sto su države, osnivači antisrpski, antipravoslavni. Živjeli nepravedno osuđeni srpski generali, političari. Živela antievopska, slobodna Srbija!

-Jel to znači da po istom receptu mozemo da oslobodimo Kosovo i promenimo strukturu stanovništva? Sramotno!

-Skandal! Neopisivo licemerje. Hitno suspendovati sve pregovore sa EU o priključenju Srbije - znam da će mnogi pametnjakovići reći da to nema nikakve veze, ali itekako ima veze, uostalom godinama su nas ucenjivali upravo posredstvom tog tribunala da ne možemo da napredujemo u integracijama. A sad se konačno i neopozivo pokazalo kakva je institucija Haški tribunal - moralno bankrotirala, karikatura međunarodne pravde.
Komentari na portalu Vesti online-Za mene su Mladić i Karadžić zločinci, ali sada mi je žao što smo ih poslali u Hag na suđenje, kad su tamo oslobođeni takvi genocidni ljudožderi kao što su Gotovina, Haradinaj i Naser Orić.

-Užas u kakvom svetu živimo. Pokažimo dostojanstvo kao država i prekinimo uvlačenje u .... zemljama i institucijama koje podržavaju nacizam. Ovo je sada udruženi zločinački poduhvat međunarodnih razmera.

-Srbija ne smije ni pomisliti da povuče tužbu za genocid! Sa haškim sudom prekinuti svaku saradnju a Bramerca proglasiti za personu non grata. Od mirenja ništa jer je nekome stalo da se tenzije i mržnja i dalje održavaju. Dok sam nešto sitno radio na more sam išao uglavnom u Hrvatsku zbog blizine. Sada imam odličnu platu i ne pada mi više na pamet da je trošim u Hrvatskoj i da im ostavljam ni feninga!

Komentari na portalu Blic.rs


P.S. Nadam se da će fudbaleri i pored loše igre imati motiv više u susretu protiv "momčadi".

-Niko, ali niko da ne govori o pravu i pravnoj nauci jer je ona upravo izvrsila samoubistvo. Od danas vise NE POSTOJI.
Osuditi nekog na 24 i 18 godina pa ih osloboditi!!!!! Koliko drastično različite presude!!!…!! Sramota za svet koji treba da objasni desetinama hiljada proteranih Srba da li ih je ustaška vlast proterala ili su po svojoj želji napustili domove uz "vatromet" po njihovim ognjištima. Hag je bruka čovečanstva!!!!!!

Što kazati, poštovani čitatelji, osim čuditi se, čuditi i opet čuditi...

0 Komentara:

Komentiraj članak