SPORTOLJUPCI: Učenje sportova u kojima cilj nije pobijediti, već zaigrati

SPORTOLJUPCI: Učenje sportova u kojima cilj nije pobijediti, već zaigrati

Što se dogodi kada svoje znanje i sposobnosti udruže magistar kineziologije i magistrica predškolskog odgoja? Inspirativna priča dvoje mladih i perspektivnih ljudi koji su svoju ideju realizirali u vremenu kada je sve stalo.
Valentina Baća i Juraj Essert dvojac je zaslužan za poticanje razvoja fizičke aktivnosti djece na području Općine Ston. Njihova neprofitna udruga koja se financira mjesečnim članarinama i projekt Sportoljupci koji se provodi od listopada 2020. uvelike su pridonijeli razvoju svijesti o važnosti fizičkog razvoja djece, boravka na svježem zraku i općenito bavljenja sportom.

Sportoljupci je univerzalna, višestrana sportska škola za djevojčice i dječake od treće do desete godine života čija je glavna zadaća promicanje zdravog načina života kod djece te postizanje da djeca kroz zabavu i igru zavole sport i shvate važnost tjelesnog vježbanja. Upravo tu važnost fizičke aktivnosti kod djece objasnila je Valentina, suosnivačica Udruge i ravnateljica Dječjeg vrtića Ston koji uključuje i Područni dječji vrtić u Putnikovićima. „Poveznica mog rada s djecom i želja da sudjelujem u sukreiranju udruge Sportoljupci je svijest o važnosti utjecaja fizičke aktivnosti na zdravlje i cjelokupan razvoj djece. Djeca u modernom sjedilačkom načinu života ispred malih ekrana postaju sve motorički nespretnija i socijalno nerazvijena.

Kroz sport oni zadovoljavaju niz različitih potreba kao što su potreba za kretanjem, druženjem, igrom i na kraju krajeva i zabavom koja je neizostavan dio našeg druženja. Oni na ovaj način razvijaju samostalnost, prijateljstvo, poboljšavaju koncentraciju, jačaju karakter i osobnost. Učimo ih timskom radu, disciplini kao i suočavanju s neuspjehom na društveno prihvatljiv način, što je sastavni dio života. Tako da mi je užitak nadopuniti ono što radim u struci.“

Provođenje treninga uz epidemiološke mjere

U početku je zamišljeno održavanje treninga u dvoranama, što se i odvijalo do određenog perioda, ali zbog epidemioloških mjera i preporuka, na proljeće 2021. s treninzima su nastavili na otvorenom. Treninzi se odvijaju na način da se svaki tjedan treniraju dva sporta, djeca su podijeljena u dvije grupe- do dvanaestero u svakoj grupi. Školarci imaju drugačiji program te je on prilagođen njihovom uzrastu. Sportovi koji se treniraju su: atletika, gimnastika, rukomet, košarka, nogomet, tenis, kuglanje, hokej i odbojka, a upravo ta raznolikost i varijacije sportova omogućuju djeci da prođu kroz višestrani razvoj.

„Ono što su nas na fakultetu učili jest to da je jako važno da do sedme, osme godine dijete prođe višestrani razvoj. Dakle, da djeca skupe elemente više sportova- da razviju koordinaciju, fleksibilnost, brzinu, izdržljivost,... Roditelji upisuju djecu na nogomet sa sedam godina. Dijete bi do tada trebalo već proći višestrani razvoj jer postoje motoričke sposobnosti na koje možeš utjecati u pojedinim godinama. Primjerice, na snagu djeteta od šest godina ne možeš utjecati jer će je on razviti tek s četrnaest. Brzinu će dijete razviti od osme godine pa nadalje. U četvrtoj, petoj i šestoj godini možeš utjecati na koordinaciju, fleksibilnost, preciznost,...To je sve više klubova uvidjelo, a to je isto i struka uvidjela.“ – kaže Juraj koji je u Zagrebu diplomirao na Kineziološkom fakultetu, smjer kondicijska priprema sportaša.


Iskustva dovode do saznanja

Juraj je već ranije radio u sličnoj školi u Zagrebu i pritom je prikupio više od pet godina radnog iskustva s djecom i ovakvim programom. To iskustvo zajedno sa znanjem s fakulteta su mu pomogli da ga usmjere i da se odluči na provođenje ovakve vrste sportske škole na južnija područja Hrvatske.

Tijekom svog rada u Zagrebu, Juraj je uvidio da se sve više spušta dobna granica upisa djece na treninge. Kako kaže, „klubovi prije nisu primali djecu ispod sedam godina, dok se sad djeca upisuju na treninge već sa četiri, pet godina.“ Iako je bitno da djeca što ranije započnu s fizičkim aktivnostima, Valentina i Juraj ističu kako djetetu do sedme godine u fokusu treba biti igranje. Dijete se zapravo uči kroz igru i cilj cijelog projekta nije rana specijalizacija već shvaćanje važnosti tjelesnog vježbanja uz igru i zabavu te razvijanje motoričkih sposobnosti koje se kasnije mogu usmjeriti na neki određeni sport.

Budućnost bez premca

Bez razmišljanja o budućnosti, nema ni sadašnjosti. To znaju i Valentina i Juraj koji već imaju planove za budućnost. „Naš glavni cilj za budućnost je organizacija sportskih rođendana, sportskih ljetnih kampova i škole plivanja. Isto tako željeli bi se proširiti na lokacije na području županije, zaposliti još trenera, kineziologa i obuhvatiti što više djece predškolske dobi i školske djece.“

Uživanje u planiranju i osmišljavanju treninga za djecu nikada im neće dosaditi, a pozitivni trendovi koje stvaraju daju nadu za budućnost.

AUTOR: Karla Bulica

STONSKA ŠKOLA

STONSKA ŠKOLA PortalOko.hr

STONSKA ŠKOLA

STONSKA ŠKOLA PortalOko.hr

SPORTOLJUPCI

SPORTOLJUPCI PortalOko.hr

STONSKA ŠKOLA

STONSKA ŠKOLA PortalOko.hr

STONSKA ŠKOLA

STONSKA ŠKOLA PortalOko.hr

STONSKA ŠKOLA

STONSKA ŠKOLA PortalOko.hr

SPORTOLJUPCI

SPORTOLJUPCI PortalOko.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak