Spektakularno zatvaranje Smart Fashion Weeka Zagreb /FOTO/

Sinoć je dvorana Hypo centra u kojoj se održava ovosezonski Smart Fashion Week Zagreb bila prepuna modnih zaljubljenika koji su svjedočili spektakularnom zatvaranju jedinog domaćeg internacionalnog događanja. Večer je započela sa stranim dizajnerima i odličnom kolekcijom madridskog Pol designa, nastavila se predivnim haljinama Claudine Ivari iz Pariza, a zatim su na scenu nastupili domaći dizajneri - Kruno Jendrijev sa svojom povratničkom kolekcijom oduševio je sve prisutne, Iggy Popović sa svojim modernim ratnicama zagrijao je publiku, Zjena Glamočanin savršeno nam je dočarala povratak iz noćnog života 30-ih godina, a diplomska kolekcija Igora Galaša sa skoro 80 modela bila je šlag za kraj cijelog događanja.
I na završnoj trećoj večeri Smart Fashion Weeka Zagreb dvorana je bila prepuna poznatih osoba. Revije su došle pogledati Indira Levak iz Colonije, Nives Čanović, Renata Končić Minea, Jasna Palić Picukarić, Ronald Braus, Nada Abrus, Alka Vuica, Zvončica Vučković, Amir Kazić Leo, Petra Vukelić, Tomislav Tržan, Ines Preindl, Uršula Tolj, dizajneri Luka Grubišić i Lana Puljić, Zoran Aragović, Martina Felja, Toni Rico, Simone Manojlović, Natalija Smogor, Andrea Vidas, Dijana Sokolić i mnogi drugi…
 
Pročišćeni dizajn madridskog Pol designa

Proljetno/ljetna kolekcija Pol designa temelji svoju inspiraciju na ključnim komadima odjeće kao konceptu. Postoji baza kolekcije, a to su nabori, blokovi ne boje i bjelina, a ostatak kolekcije izrađen je na tim temeljima i to oponašanjem i miješanjem osnovnih elemenata. Upravo te tri stvari izrađuju komade tkanina koje izgledaju kao da imaju ''pokret'' zbog obujma nabora. Nabori i volumen, iako prevladavaju u kolekciji, daju nam naslutiti oblike tijela i definiraju struk. 

Kolekcija je izgrađena na igri tekstura, boja i transparentnosti s jasnim rezultatom, eksperimentirajući i istrajavajući s geometrijskim uzorcima i volumenom koji nam ne otkrivaju rezultat do samog završetka. Odlična, pročišćena kolekcija s odličnim stylingom i cipelama koje su zaokružile cijelu priču madriške dizajnerice.
 
Ženstvenost Claudine Ivari koja osvaja crvene tepihe

Inspiraciju za s/s 2015 kolekciju Claudine Ivari pronašla je u smirenosti, misteriji i svjetlosti mora, za nju simbolu snage kojem odaje počast u svojoj elegantnoj i modernoj kolekciji.

Nit vodilja kao i uvijek u njenim kolekcijama je savršenost francuskog ručnog rada koji svojom originalnošću odaje dojam da ga je stvorila sama priroda. Vitke siluete, nabori u nježnim bojama i delikatan vez tvore bogatu i raznoliku modnu priču. Najfiniji materijali dočaravaju vodenu fantaziju svilena organza, šifon, saten svila, tweed i kreativne ručno tkane tkanine s jedinstvenim dizajnom. 

Kolekcija dolazi u sunčanim i vodenim tonovima. Plava je u svim svojim varijantama dominantna, a kombinirana je s mekim tonovima ružičaste, nude i bež boje. Suptilan vez prianja na osjetljive tkanine poput stjenovite obale, gdje teksturalni valovi udaraju u njegove obale , a neke skulpturalne forme dočaravaju najrjeđe školjke. Sve u svemu kolekcija prepuna savršenih ručno rađenih komada.
 
Kruno Jendrijev oduševio zagrebačku publiku

Kolekcija Krune Jendrijeva koji je konačno svoju kolekciju prezentirao na pisti je zasnovana na kontrastu materijala, boja i asocijacija. Upotrijebljena je kombinacija lakih i težih tkanina: od lakših koriste se svila i organdi, dok se od težih koriste vuna, pletiva i denim. Kolekcijom se istražuju tri elementa zadane priče: sama konstrukcija staklenika, njegova unutrašnjost (uvenule biljke i plodovi), a treće je samo tlo (zemlja, metal).

S obzirom na ovu podjelu provlače se i tri osnovne palete boja: svijetlosive nijanse dominiraju prvom, drugom dominira bež, a u trećoj tamnosive i crne. Pojedini elementi konstrukcije odjeće reflektiraju građu samog staklenika: primjerice, masivni i veliki džepovi te razigrani nabori imitiraju staklene blokove.

U kolekciji se reciklira već korištena, popucala koža, koja je prijašnjim nošenjem već zadobila određeni karakter, čime se podsjećaju na važnost odgovornog ponašanja i ponovno korištenje već postojećih materijala. Modni dodaci i sitni elementi na odjevnim predmetima u kolekciju će uvesti sekundarnu paletu boje: ljubičastu, čime se daje do znanja da je čitava priča, u svojoj pozitivnoj i negativnoj inačici, uvijek motivirana ljudskom potrebom za borbom, napretkom, rastom i životom. Odlična i zrela kolekcija mladog dizajnera zbog koje se definitivno radujemo njegovom budućem radu.
 
Vruće gradske ratnice Iggya Popovića

Iggy Popović nema tamnu stranu i to je još jednom pokazao. S njim uvijek možete računati na optimističnu glazbu, nasmijane i rasplesane modele da osvijetle dvoranu Smart Fashion Weeka Zagreb. Nova kolekcija “Urban tribes” donosi priču o modernim gradskim “plemenima” inspiriranim Afrikom. Nosiva, luksuzna i udobna sportska elegancija.

Bilo da je riječ o izlasku u grad na ručak, šetnji po rivi ili popodnevnom koktelu, komadi iz ove kolekcije na raspolaganju su vam gdje god idete i što god radite tijekom ljetnog odmora. Motivi Amarilisa i zebre prisutni su na suknjama, tu je i oaza tiskana na majici, safari hlačice ili mini baloner.

Boje i motivi u paru su s neutralnom bojom pijeska. Iggy Popović nam nudi jednostavnost kao trend za proljeće/ljeto 2015.  Košulja-suknja kombo je jedan od dominantnih motiva koji će biti na modnoj pisti, a vjerujemo i na ulicama naših gradova, kad kolekcija “Urban tribes” zaživi. Još jedan lijep outfit koji će se nositi su safari hlačice i baloner s kratkim rukavima. Već sada možemo zamisliti djevojke u ležerno sportskim kombinacijama. Ljeto će biti dobar trenutak da se nosi Iggy Popović.
 
Zavodljive dame 30-ih godina Zjene Glamočanin

Za nadolazeće ljeto, Zjena Glamočanin predlaže kolekciju inspiriranom pjesmom "Summertime" i Billie Holiday koja ju je prva otpjevala davne 1939. godine. Kolekcija pod imenom " ...as I remembered it" priča o povratku kući nakon vrućeg ljetnog izlaska dok sunce sviće nad usnulim gradom. Dašak glamura 30-ih godina, igra otkrivenog i skrivenog te svijetla je tema koja se provlači kroz cijelu kolekciju.

Kolekcija je sastavljena od dugih haljina inspiriranih donjim rubljem i seksi negližeima iz kojih su izvedene prozirne i polu prozirne haljine koje su upotpunjene nakitom. Boje koje prevladavaju u kolekciji su crna i bijela, uz nekoliko modela u boji breskve, baby žutoj ili upotpunjenima plavim i bordo tilom.
 
Spektakularna kolekcija Igora Galaša ostavila je sve prisutne bez daha

Diplomska kolekcija Gospodar prstenova koju je sinoć pokazao Igor Galaš sastoji se od 20 kazališnih kostima koji čine bazu kolekcije i koji su inspiracija za 20 mini kolekcija inspiriranih likovima i kostimima te izvedenih u potpuno nosivom, urbanom smjeru današnje mode i modne industrije.

Svih 80 modela koji su prikazani sinoć na pisti, Igor Galaš u potpunosti je sam izradio, bilo da se radi o pletenju, bilo da se radi o šivanju.

Kostimi su upotpunjeni jako važnim kazališnim elementima a to su maske,  make up i frizure te instalacije i dodaci od prave prirodne kose koje sve redom potpisuje svjetski nagrađivani frizer Mario Treščec koji je utjelovio i Frodu iz poznate trilogije.

Veliki dio kolekcije izrađen je u smjeru ručno pletenog pletiva koje je i glavno opredjeljenje Galaševog modnog izražaja, ali ovoga puta upotpunjeno s velikom količinom teško iskrojenih dekonstrukcijskih elemenata od prirodnih materijala... Cijela kolekcija ide u smjeru proljeće ljeto kolekcije sa puno pamučnog ručno izrađenog pletiva, ali zbog same kolekcije na temelju kazališnih kostima odlazi i u toplije sfere sto i je cilj samog prstena kao inspiracije jer je Galaš zaokružio sve sezone u ovom senzacionalnom predstavljanju na SFWZ-u. Za kraj, i sam dizajner je prošetao u vidu Legolasa. Što reći nego: Bravo Galaš!
 
Osim u sinoćnjim, u ova tri dana mogli smo uživati u kabanicama i kišobranima Ivane Popović, umjetničkim patchworkom Ane Kujundžić, glamuroznim sedamdesetima Monike Sablić, crnoj i uzbudljivoj kolekciji Simone Manojlović, eleganciji blackpearla by Sara Lončarić, ženstvenim haljinama Croatice by Matea Jukić, promišljenoj i odličnoj kolekciji Larie by Marina Lacković te revijama stranih dizajnera Fabryan i Edeline Lee iz Londona, Holy Ghosta iz Municha, DB Berdana iz Istanbula i veseloj kolekciji londonskog The Rodnik banda koji je za zagrebačku publiku osmislio posebne Smart for Art majice te oslikao novi model Smart vozila Fortwo.
 
Sve u svemu, Smart Fashion Week Zagreb još je jednom pokazao zašto je toliko cijenjen na međunarodnoj modnoj karti i zašto mu toliki broj svjetskih dizajnerskih imena iz sezonu u sezonu daje povjerenje i rado prikazuje svoje kolekcije na njegovoj pisti. Domaći dizajneri ove su sezone pokazali da kreativnost u Hrvatskoj definitivno ne doživljava recesiju i da možemo očekivati još puno toga lijepoga.
 
Radujemo se sljedećem izdanju Fashion Weeka Zagreb od 6.-8. svibnja.

0 Komentara:

Komentiraj članak