ŠOKIRAO CIJELI SVIJET: Iz udaljenih planina pojavio se čovjek rođen 1872.!?

ŠOKIRAO CIJELI SVIJET: Iz udaljenih planina pojavio se čovjek rođen 1872.!?

Feroz-ud-Din Mir živi u udaljenim planinama Sjevernog Kašmira i svoj dom u distriktu Uri napušta jako rijetko. Mnogo godina živio je i radio kao trgovac lješnjacima u Pakistanu gdje je u ranim 1890-im oženio svoju prvu suprugu, lokalnu djevojku iz Punjaba. Nadživio je četiri žene, a ako je vjerovati podacima koji su nedavno predočeni, njegova sadašnja supruga Misra je od njega mlađa više od 60 godina!?
I upravo je taj podatak šokirao cijeli svijet. Naime, Feroz ima rodni list izdan od Vlade, po kojem je on rođen 10. ožujka 1872. godine. Dakle, sada ima 141 godinu i četiri mjeseca.

Drugim riječima, on je 27 godina stariji od Japanke Misao Okawa, koja ima 115 godina i prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, najstarija je osoba na zemaljskoj kugli. Predstavnici Guinnessove knjige rekorda trenutno provjeravaju ove navode. Inače, muškarac koji je donedavno smatran najstarijom osobom na svijetu, 116-godišnji Jiroemon Kimura, preminuo je prošlog mjeseca.

Uprkos tome što je već zakoračio u 142. godinu života, ovaj Indijac još može hodati. Glas mu je slab, ali prepoznaje članove svoje familije. Ima i dobru memoriju, a po nekim mišljenjima svoju vitalnost duguje šetnjama po predjelima ispunjenim čistim zrakom.

U razgovoru za lokalne novine, prisjetio se vremena kada nije bilo granice između Indije i Pakistana.

Tvrdnje o njegovoj starosti potvrđuje i sadašnja, peta žena, Misra. “On je imao težak život. Pričao mi je o zemljotresu koji je krajem 19. stoljeća pogodio zemlju, kada je bio na putu do Karachija. Spasio je mnogo života i svjedočio je nekim od najznačajnijih događaja u prošlom stoljeću”

Sam Feroz kaže da je nekad život bio mnogo mirniji i jednostavniji, bez električne energije i raznih modernih izuma. “Nakon što su nam ti izumi olakšali život, ljudi su počeli živjeti mnogo teže jedni pokraj drugih”

Feroz ima desetero djece i još mnogo (pra)unučadi.

0 Komentara:

Komentiraj članak