Šokantna tvrdnja 'doktora za sreću': Nakon godinu dana novopečeni milijunaši nisu sretniji od onih koji su postali invalidi

Šokantna tvrdnja 'doktora za sreću': Nakon godinu dana novopečeni milijunaši nisu sretniji od onih koji su postali invalidi

Police knjižara pune su raznih priručnika o samopomoći, neki od njih pokušavaju vam olakšati teška razdoblja u životu, neka opet nude prečace na putu k sreći. Većina su ih, dakako čisti šund.

Daniel Gilbert, psiholog sa Sveučilišta Harvard, tu zauzima posebno mjesto. Oko njegovog 'Mita o sreći', prevedenog i u nas, gotovo je jedinstveno mišljenje. Ne samo čitatelja, već i struke pa je tako dobio i nagradu britanskog Kraljevskog društva za najbolju znanstvenu knjigu, piše 100posto.

Odgovori na vječna pitanja

Dakle, kao što i sama nagrada sugerira, Gilbert je znanstvenik, ne i šarlatan. No, zbog svog stila i načina na koji prezentira znanstvene spoznaje lako je zavarati se.

Uostalom, čovjek je dao znanstvene odgovore na neka 'vječna pitanja'. Recimo, odgovorit će vam zašto zaljubljeni brže prelaze preko nevjere već preko neopranog suđa ili zašto redovi u samoposlugama postaju sporiji čim stanemo u njih. A zna i odgovor na pitanje zašto bi ljudi s normalnim vidom platili više da ne oslijepe nego što bi slijepi platili da ponovo progledaju ili zašto se ne možemo sjetiti jedne pjesme kada slušamo neku drugu.

Dobitnici na lotu nisu sretniji od paraplegičara

Na svom predavanju iznenadio je publiku kad je dao znanstveni odgovor na pitanje jesu li sretniji oni koji su dobili na lotu ili oni koji su postali paraplegičari. Pitanje zvuči suludo, da, ali se u istraživanju pokazalo da su novopečeni milijunaši godinu dana nakon dobitka na lotu i oni koji su u istom vremenskom periodu postali paraplegičari podjednako zadovoljni svojim životima!

Razlog je taj, kaže Gilbert, što se sreća može sintetizirati.

"Ljudska bića imaju nešto što bi se moglo okarakterizirati kao psihološki imunosni sustav. Sustav kognitivnih procesa, uglavnom nesvjesnih, koji im pomažu promijeniti svoj pogled na svijet, kako bi se mogli osjećati bolje oko pitanja svjetova u kojima se nalaze", kaže znanstvenik s Harvarda.

U najtežim situacijama štiti nas psihološki imunitet

Taj psihološki imunosni sustav najbolje funkcionira kad je čovjek u teškoj situaciji. Zanimljivo, slobodu izbora, tj. mogućnost odlučivanja i promjene mišljenja, Gilbert smatra neprijateljem te 'sintetičke sreće'.

"Lekcija koju želim da naučite iz ovoga je da su naše žudnje i brige donekle pretjerane jer posjedujemo sposobnost proizvodnje ugode", zaključio je Gilbert.

0 Komentara:

Komentiraj članak