Soda bikarbona   za čišćenje – kako ju koristiti?

Soda bikarbona za čišćenje – kako ju koristiti?

Većina sredstava za čišćenje je prepuna kemikalija i toksina i ne samo da su štetna za naše zdravlje nego i za naš okoliš. Postoje mnogi alternativni sastojci koje možemo iskoristiti kod čišćenja, a jedan koji bi svakako trebali imati je soda bikarbona.Nemojte podcjenjivati moć sode bikarbone, ona je definitivno zdraviji izbor, a jednako učinkovita kao i današnja sredstva za čišćenje.
U nastavku vam donosimo savjete kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje.

Mrlje na tepihu

Ukoliko vam se desi da napravite mrlju na tepihu, važno je da ju pokušate ukloniti odmah. Mrlju natopite octom, a zatim na nju stavite sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje do pola sata, a za još bolje rezultate možete ostaviti da djeluje preko noći. Nakon što mrlja apsorbira, očistite površinu te usisajte tepih.

Pranje odjeće

Dodajte sodu svojem deterdžentu za pranje rublja. Soda će dodatno omekšati vodu što znači da ćete trebati manje deterdženta i povećati će dozu izbjeljivanja, što znači da ćete trebati manje izbjeljivača.

Neugodni mirisi u hladnjaku

Pospremite otvorenu posudu sode bikarbone u zamrzivač ili frižider jer će ona eliminirati neugodne mirise. Ukoliko imate ostatke hrane unutar hladnjaka, pokušajte ih očistiti mješavinom octa i sode bikarbone.

Čišćenje kupaone

Budimo realni, nitko ne voli čistiti zahode. Ako se nalazite u području koje ima tvrdu vodu, vaši zahodi će biti omiljeno mjesto druženja malih sitnih bakterija.

Minerali u vodi mogu stvoriti smeđe kolutove unutar wc školjke, a kada se to dogodi obično ćete morati koristiti jaka sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti porculan i iritirati oči i nos.

Kako bi spriječili mrlje i zadržali vaš wc čistim, odžavajte čišćenje jednom tjedno sodom bikarbonom. Pospite svoju wc školju šalicom sode bikarbone, a zatim primjenite ocat u spreju.

Ostavite desetak minuta da djeluje, a zatim istrljajte i isperite. Osim školjke, soda bikarbona vam može pomoći i kod čišćenja kade i lavaboa. Primjenite isti postupak kao i kod čišćenja wc školjke.

Mrlje od kave i čaja

Mrlje kave i čaja mogu biti jako tvrdoglave. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone u jednu litru vode te natopite šalice. Za teže mrlje ostavite da djeluje preko noći.

Čišćenje perilice za posuđe

Čistoća perilice se treba održavati redovito tako da učinkovito radi. Jednostavno ulijte šalicu sode bikarbone u perilicu i pustite ju da odradi svoje. Ne samo da će vam pomoći protiv prljavštine nego će i osvježiti perilicu posuđa, piše krenizdravo.hr.

Održavanje vrtnog namještaja

Nakon ljetne sezone vrijeme je za spremanje vrtnog namještaja. Pospite malo sode bikarbone ispod stolica sa jastucima, i to će ih držati svježima tijekom zimske sezone. Također možete sodom obrisati plastične stolice i stolove.

Čišćenje odvoda

U odvodu se često mogu stvoriti neugodni mirisi. Uspite pola šalice sode bikarbone u odvod, a zatim ulijte pola šalice octa. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim pustite kipuću vodu u odvod. Ovu metodu primjenjujte samo ako imate metalne cijevi.

Tvrdokorne mrlje na loncima i tavama

Na loncima i tavama često možemo naći tvrdokorne mrlje od ostataka hrane. Pospite malo sode bikarbone na tvrdokornu mrlju, a zatim polijte kipućom vodom i malom količinom deterđenta. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim operite.

0 Komentara:

Komentiraj članak