SMRZNUTO MLIJEKO Je li moguće na ovaj način sačuvati hranjivu namirnicu?

SMRZNUTO MLIJEKO Je li moguće na ovaj način sačuvati hranjivu namirnicu?

Smrzavanje je idealan način očuvanja hrane, ali i štednje vremena i novca
Osnovna namirnica koju svako kućanstvo treba je mlijeko, a ono je vezano uz niz nedoumica poput kako mlijeko zapravo miriše i miriše li ikada dobro, piše zivotistil.rtl.hr Međutim, dilema koja dominira je gotovo uvijek možemo li smrznuti mlijeko i konzumirati ga kasnije?

Smrzavanje hrane idealno je za štednju novca i vremena jer, ako ne potrošimo cijeli paket npr. mesa jednostavno ga možemo sačuvati za vikend.

Ponekad se dogodi da idemo na vikend odmor i pretjeramo s kupovinom mlijeka pa bi idealno bilo smrznuti ga i ponijeti ga natrag doma. No, možemo li to učiniti na siguran način?

Sudeći po zaključcima Dairy Council of Northern Ireland (DCNI)- moguće je, ali potrebe su određene mjere opreza.

Najvažnije je zapamtiti da se mlijeko može smrznuti samo ako je još uvijek unutar svog roka trajanja. Ako ste već otvorili mlijeko i prošlo je nekoliko dana- odustanite od smrzavanja.Još je jedna bitna stvar da ne smrzavate mlijeko u stakleni bocama. Naime, mlijeko se širi pa postoji velika mogućnost da staklo pukne.

Mlijeko, kada je smrznuto, promijeni boju u žuto pa se nemojte prestrašiti i baciti cijelu bocu. Međutim, punomasno mlijeko se neće dobro smrznuti jer ima veći udio masti, a masti zahtjevaju nižu temperaturu nego što frizeri tipično mogu dostići.

Popularna stranica Mumsnet donosi sljedeće savjete, ako se odlučite smrznuti mlijeko:

  • odmrzavanje traje stoljećima u frižideru: stavite mlijeko u hladnu vodu, ako vam se žuri
  • dobro protresite mlijeko kada se odmrzne kako bi uklonili gornji vodenasti sloj koji se formira
  • konzumirajte mlijeko unutar tri dana
  • nemojte odmrzavati mlijeko na bilo kakvom izvoru topline

0 Komentara:

Komentiraj članak