Slijedi nam još i veći rast cijena, evo što je na redu nakon ulja i žitarica

Slijedi nam još i veći rast cijena, evo što je na redu nakon ulja i žitarica

Ista litra ulja poznatog domaćeg proizvođača lani se u ovo vrijeme prodavala na akciji po devet kuna, a puna joj je cijena bila 11 kuna. Danas? Na polici istog trgovačkog lanca istaknuta je cijena od 13 kuna, i to na akciji, a redovna cijena je 17 kuna, piše RTL.

Vidi se i razlika u cijeni maslaca, čija se redovna cijena sada po trgovinama vrti oko 25 kuna. Jeftiniji je maslac trgovačkih robnih marki i takvi su redovito 16 ili 17 kuna. Samo na jednom mjestu maslac koji je na akciji bio je osjetno povoljniji i koštao je 13 kuna.

 

Lani je, pak, maslac u ovo vrijeme redovito bio 22 ili 23 kune, ali ga se na akciji moglo kupiti i za deset kuna.

Poskupjelo je i meso, kilogram svinjskog buta lani se mogao naći po cijenama od 40 kuna, a na akcijama bi se mogao uhvatiti i po malo više od 20 kuna. Sada kilogram buta ide i do 70 kuna. Na akcijama ga ima i po malo manje od 40 kuna.

Cijelo pile još prošle godine moglo se na akcijama kupiti već po 15 kuna, na redovnim cijenama po 22 kune, a sada ide i do 28 kuna.

 

Iz Grupacije Pivac kažu da više od 50 posto sirovine za svoju proizvodnju dobivaju vlastitim uzgojem, da ostatak uvoze i da se posljednjih tjedana osjeti kolebanje cijena.

Naime, cijene mesa se nanovo formiraju svaki tjedan, unazad godinu dana bile su stabilne, ali sad se i to mijenja pa najavljuju: “Ide val poskupljenja i mesa”.

Da idu mjeseci dizanja cijena, potvrdili su i iz Podravke.

“Kontinuirano i značajno rastu cijene gotovo svih sirovina, ambalaže, ali i transporta te energije. Primjerice, metalna ambalaža je skuplja za 75 posto, kartonska za 20 posto, a staklena za 15 posto. Jednako tako su i sirovine poskupjele – šećer i sladila rastu za 20 posto, ulja i masti gotovo 30 posto, a žitarice iznad 15 posto”, kažu u Podravci.

I njima su rasli troškovi energije za 50 posto, poskupio je i transport – kontejnerski prijevoz skuplji je tri do četiri puta u samo godinu dana.

”U ovakvim okolnostima koje se ne mijenjaju nabolje postaje nemoguće osigurati stabilnost i održivost poslovanja bez određenih korekcija cijena. Svjesni koliko troškovi hrane utječu na standard naših sugrađana, nastojat ćemo da povećanja cijena budu najmanja moguća s tim da je važno napomenuti da Podravka definira veleprodajne cijene dok cijene u maloprodaji određuju naši trgovački partneri”, rekli su iz Podravke RTL-u.

0 Komentara:

Komentiraj članak