SJEDI, JEDAN! Znanstvenici zabrinuti da je sva matematika pogrešna

SJEDI, JEDAN! Znanstvenici zabrinuti da je sva matematika pogrešna

U polje matematičke teorije sve više ulaze razni softveri pa neki od najvećih matematičkih umova počinju ih koristiti kako bi im pomogli da razumiju i verificiraju određene dokaze.
Kevin Buzzard, teoretičar brojeva i profesor teorijske matematike na Imperial Collegeu u Londonu, vjeruje da je vrijeme da se stvori nova grana matematike posvećena kompjutorizaciji matematičkih dokaza. Neki od najvažnijih postali su toliko kompleksni da praktično ne postoji ljudsko biće na planeti koje ih može razumijeti u svim pojedinostima i detaljima, a kamoli ih verificirati. On strahuje da su mnogi dokazi, općeprihvaćeni kao točni, možda zapravo pogrešni. Potrebna je pomoć, piše portal Vice. 

 
Šta je dokaz? Dokaz je demonstracija istinitosti matematičkog iskaza. Dokazivanjem i učenjem novih tehnika dokazivanja razvija se bolje razumijevanje matematike, što se onda prenosi i na druga područja. Da bismo dobili nešto što je dokaz, moramo početi od nekih definicija. Na primjer, definirajmo niz brojeva kakvi su svi cijeli brojevi od minus beskonačno, do plus beskonačno. Ovakav niz brojeva zapisujemo kao: ... , -2, -1, 0, 1, 2, ... Dalje, postavljamo teorem, na primjer, da ne postoji jedan pojedinačni najveći cijeli broj. Dokaz se, dalje, sastoji od logičkog rasuđivanja koje pokazuje je li teorem točan ili netočan, a u ovom slučaju je točan. Logički koraci u ovom dokazu zasnivaju se na drugim, ranije utvrđenim istinama, za koje smo već utvrdili da su prihvaćene i dokazane. Primjerice, činjenica da je broj jedan manji od dva.  

Novi dokazi koje izvode profesionalni matematičari obično se zasnivaju na velikom broju ranijih rezultata koji su već negdje objavljeni i shvaćeni. Ipak, Buzzard kaže da su u mnogim slučajevima, ranije utvrđeni dokazi korišteni da se izgrade novi dokazi, a zapravo očigledno nisu shvaćeni. Na primjer, postoji značajan broj radova koji otvoreno citiraju neke i dalje neobjavljene radove. I to brine Buzzarda. “Zabrinut sam da je sva objavljena matematika pogrešna, i to iz razloga jer matematičari ne provjeravaju detalje, a već sam i sam iskusio i vidio da su pogriješili,“ rekao je Buzzard za Motherboardu dok je sudjelovao na desetoj Interaktivnoj Konferenciji posvećenoj dokazivanju teorema u Portlandu u Oregonu, gdje je držao govor na otvaranju.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak