SJEĆANJE NA VELIKOG ČOVJEKA: 'Dražen je bio pobjednik, osim tog prokletog ponedjeljka!'

SJEĆANJE NA VELIKOG ČOVJEKA: 'Dražen je bio pobjednik, osim tog prokletog ponedjeljka!'

Prije 22 godine, 7. lipnja 1993., u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta poginuo je jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović. Zahvaljujući novoj knjizi o Draženu, koja je upravo izašla, jedan od dosad nepoznatih dtalja je NBA klub u kojem je silno želio igrati.
Kao što je i običaj Draženova majka Biserka Petrović i ovog će 7. lipnja točno u 17:20 ponosno stajati uz grob svog mlađeg sina na zagrebačkom Mirogoju. Međutim, ova tužna 22. po redu godišnjica posebna je po tome što je Biserka, koja godišnjice redovito provodi u miru i tišini, napravila presedan te je kao čelni čovjek Zaklade Dražen Petrović podržala izdavanje knjige pod nazivom 'Godine zmaja, Dražen - nikad ispričana priča'.

Riječ je o knjizi koja na više od 400 stranica detaljno opisuje Draženov put od Šibenika preko Cibone i Real Madrida do velike pozornice u NBA-u. Autori ove knjige u izdanju Večernjeg lista su Marjan Crnogaj i novinar tportala Vlado Radičević koji su tijekom posljednjih nekoliko godina razgovarali s Draženovim trenerima, suigračima i prijateljima te se uz to poslužili svom mogućom dosad objavljenom građom.

'Izuzetno sam ponosan jer smo objavom ovakve publikacije, koja nam na svjetskoj razini svima služi na čast, uspješno finalizirali četverogodišnji proces pretraživanja arhive i intervjuiranja sedamdesetak ključnih osoba u Draženovoj karijeri. Naravno bila je to borba iz dana u dan, ali uvijek kad bi nam bilo najteže sjetili smo se Dražena te njegove mirnoće i koncentracije u najtežim trenucima utakmice i karijere. Iznosimo brojne nove momente vezano za karijeru košarkaškog Mozarta, s nekih starih momenata skidamo prašinu te im dajemo trodimenzionalni prizvuk.

Vrijeme koje je potrošeno za korekturu, izbor slika i prijelom također smo produktivno iskoristili pa nam je tako upravo u jednom od posljednjih intervjua osoba izuzetno bliska Draženu na terenu i izvan njega, ukazala na to da je Dražen u eventualnom nastavku NBA karijere težio tome da realizira svoj san te zaigra za Boston Celticse, jedne od rivala New Jersey Netsa u iznimno snažnoj Atlantskoj diviziji. Da je takav transfer realiziran, nakon njegovog eventualnog povratka iz Europe, siguran sam da bi u utakmice s Netsima ulazio maksimalno motiviran ubaciti svoju kvotu', kazao je autor knjige Marjan Crnogaj koji nam je ustupio neke odlomke knjige.

Podsjetimo, Dražen je vidno razočaran napustio New Jersey Netse kao slobodan igrač i imao je namjeru zaigrati u grčkom Panathinaikosu kako bi izbjegao mogućnost da ga Netsi vrate u momčad jer su prema pravilima mogli mečirati ponudu bilo koje NBA momčadi. Kroz knjigu se povlači nekoliko teza uz izjave svjedoka iz tog vremena, a jedan od njih je naravno i tadašnji centar Panathinaikosa Stojko Vranković, inače tada jedan od najboljih Draženovih prijatelja.

Međutim, do tog spektakularnog transfera nije došlo. Svoju posljednju utakmicu u životu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu (5.6.1993). Kada se hrvatska reprezentacija iz Poljske vraćala zrakoplovom prema Zagrebu Dražen je u Franfurtu naglo promijenio plan i odlučio je automobilom u društvu djevojke, manekenke Klare Szalantzy koja je vozila, krenuti put Munchena.

'Bio je pobjednik, osim tog prokletog ponedjeljka kada nije imao šanse preokrenuti poraz u pobjedu', ponovio je puno puta legendarni trener Mirko Novosel.

Ali nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja koja je završila kod Ingolstadta.

0 Komentara:

Komentiraj članak