SIMPTOMI RAKA Budite oprezni kod ovih deset alarmantnih pojava

SIMPTOMI RAKA Budite oprezni kod ovih deset alarmantnih pojava

Limfom je rak bijelih krvnih stanica limfocita, koje pomažu u borbi protiv infekcije. Limfociti se nalaze u limfi, koja putuje našim tijelom u limfnom sustavu, koji je dio našeg imunosnog sustava i čine ga cijevi, čvorovi i organi kao što su slezena i timus.

Limfociti se često skupljaju u limfnim čvorovima - najčešće u pazuhu, vratu ili preponama - kako bi se borili protiv infekcije, ali se također mogu naći u gotovo bilo kojem dijelu tijela.

Limfom se javlja kada abnormalni limfociti rastu bez kontrole i skupljaju se u limfnim čvorovima ili drugim dijelovima tijela.

Najčešći je oblik raka krvi i treći najčešći rak u dječjoj dobi. Međutim, kako trenutno ne postoje testovi probira za limfome, znakovi i simptomi limfoma često se mogu zamijeniti s drugim bolestima, poput gripe, upozorava živim.hr.

SIMPTOMI KOJI MOGU ZBUNJIVATI: povećani vratni limfni čvorovi
kašalj
povišena tjelesna temperatura
noćno znojenje
gubitak tjelesne težine
svrbež
oticanje glave i vrata
pritisak na mokraćnu cijev
zatajenje bubrega
anemija
Sumnja na limfom postavlja se ako postoji skup simptoma kao što su povećanje limfnih čvorova, posebno vratnih, te povišena tjelesna temperatura, noćno znojenje i gubitak tjelesne težine. Definitivna dijagnoza potvrđuje se biopsijom (uzimanjem uzorka tkiva).

Postoji više od 80 podtipova limfoma, s različitim dijagnostičkim procjenama, različitim protokolima liječenja i različitim ishodima.

Vrlo je važno da specijalist za limfome (hematolog) dijagnosticira ispravnu podvrstu limfoma. To osigurava da pacijenti dobiju pravo liječenje u pravo vrijeme za pravi podtip. Limfomi su općenito kategorizirani u Hodgkinove limfome ili ne-Hodgkinove limfome.

Za podršku pacijentima i informacije bitno je povezivanje lokalnom organizacijom pacijenata koja okuplja oboljele od limfoma. Postoje mnoga klinička ispitivanja koja istražuju nove tretmane i testove za limfom, stoga je za oboljele bitno uključiti se u dostupna ispitivanja na lokalnoj blizini.

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se 15. rujna, a Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) organizira više predavanja koje će održati vodeći hematolozi u Hrvatskoj i član udruge, oboljeli od limfoma. Predavanja će biti objavljena na You Tube kanalu, a pristupiti se može preko web stranica www.hull.hr. 

0 Komentara:

Komentiraj članak