SIJEČANJSKA DEPRESIJA Na vrijeme prepoznajte simptome

SIJEČANJSKA DEPRESIJA Na vrijeme prepoznajte simptome

Zimska depresija predstavlja sezonski poremećaj ponašanja. Ovaj poremećaj je i medicinski priznat, a odnosi se na poremećaje raspoloženja praćene povremenom depresijom tijekom zimskih mjeseci.
Razlog tome često je nedostatak izloženosti svjetlu što utječe na smanjenje lučenja serotonina - "hormona sreće" koji poboljšava raspoloženje.

Tu je i melatonin koji u zimskim mjesecima, kada dan kratko traje povećane količine melatonina pridonose razvoju sezonske ili zimske depresije.  

Često se ljudi nakon blagdana, druženja, žale na loše raspoloženje, a kako si pomoći savjetuje Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad  psihoterapeut, NLP trener 

* uvođenjem lagane i zdrave prehrane - preporučuje se jesti više manjih obroka dnevno

* vježbanjem - bilo koji oblik fizičke aktivnosti je dobrodošao. Vježbanjem se također luči "hormon sreće" te će to utjecati na sveukupno raspoloženje

* bavljenjem stvarima koje volite - hobiji, druženja s prijateljima, društvene igre, šetnje, izleti, čitanje, rješavanje križaljki, sanjkanje, grudanje samo su neki od načina kako provoditi zimske dane i slobodno vrijeme

* opuštanjem, na način koji je u redu za vas (to mogu biti razne vrste meditacije, autogenog treninga, aktivnosti koje vas specifično dovode u stanje opuštenosti)

* iskorištavanjem sunčanih dana - provođenje vremena na svježem zrakuizloženost svjetlu - kada je vani mračno i tmurno upalite svjetla u svojoj kući umjesto da gledate televizor u polumraku.

Izvor: ordinacija.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak