Šest načina na koje seks uzrokuje akne i kako ih spriječiti

Šest načina na koje seks uzrokuje akne i kako ih spriječiti

Ponekad je teško osjećati se seksi – posebno ako imamo ogroman prištić posred nosa. Otkud se on pojavio? I, još važnije, kako ga ukloniti prije druge runde?

Dok seks može učiniti jako puno dobrih stvari za vaše tijelo i um (sniziti tlak, aktivirati stanice mozga, pojačati imunitet...), također bi mogao stajati iza vašeg problema s onim dosadnim bubuljicama koje iskaču svaki put kad prođete pored ogledala – ili se bar tako čini.

„Reći da seks uzrokuje akne ne znači previše, budući da se seks može prakticirati na niz različitih načina. Penis i vagina, vagina i vagina ili bilo koji drugi dio tijela koji će vas dovesti do željenih rezultata, neće na neki čaroban način stvoriti mitesere na vašem licu. Ipak, neki aspekti seksa definitivno bi mogli predstavljati problem“, objasnila je Kseniya Golubets, specijalist za dermatologiju u Pittsburghu.

Izdvojili smo 6 najčešćih krivaca:

1. Znoj

Problem: Bilo kakva tjelesna aktivnost prouzrokovat će znoj, ali seks zna biti poprilično divlji. I dok sam znoj neće prouzrokovati akne, mogao bi se pomiješati s ostacima make upa, bakterijama, uljima i ostalim nečistoćama na vašoj koži.

Rješenje: Gledajte na seks kao na trening u teretani – najbolje je pobrinuti se da je vaše lice čisto prije i nakon. Da, dubinsko čišćenje lica možda i nije najbolja predigra, ali se onda pobrinite da se nakon (ili tijekom) dobro istuširate.

2. Dlake na licu

Problem: Dobra brada zna činiti čuda na nekim muškarcima, no prije nego zgodnom frajeru na šanku pristanete dati svoj broj, razmislite o tome što njegova brada radi vašem licu. Naime, kad se vaše lice trlja o njegovu grubu bradu, dolazi do iritacije i trenja koje izaziva dodatnu produkciju ulja. To ulje u kombinaciji s mrtvim stanicama kože zatvara pore dovodeći do nastajanja akne.

Rješenje: Ne, nećemo vam savjetovati da nađete frajera bez brade niti ikoga uvjerite da ukloni svoju. Ipak, pobrinite se da vaš partner redovito brine o svojoj bradi, rješava se oštrih vrhova i redovito ju ispire antibakterijskim sredstvom.

3. Prljava posteljina

Problem: Ako se često nalazite u sobi vašeg partnera gdje redovno pronalazite kolekciju otvorenih konzervi piva i vrećica od čipsa, onda niste u krivu ako pretpostavljate da njegova posteljina i nije u najboljem stanju. Jastučnice u kratkom roku mogu skupiti velik broj bakterija, pa ih time stavljamo na listu jednih od najvećih krivaca za vaš loš ten.

Rješenje: Oboje se pobrinite da redovito mijenjate posteljinu. Nastojte koristiti pamučne jastučnice, a ako patite od ozbiljnog problema s aknama, jastučnice mijenjajte najmanje jednom tjedno, a jastuk okrenite na drugu stranu nakon njegove prve polovice.

4. Proizvodi za kosu

Problem: Kad je riječ o seksu, vodite računa o tome da je svaki vaš dio tijela u nekakvom kontaktu. To uključuje i vašu kosu. Kao što smo već rekli, ako ste posebno skloni znojenju, neki bi se od proizvoda iz vaše kose mogli lako preliti na vaše lice.

Rješenje: Uzmite trenutak kako biste pročitali sadržaj na etiketi vašeg proizvoda za kosu. Ako oni imaju veliki broj kemikalija, riješite ga se. Osim što mogu bitno utjecati na vašu hormonalnu ravnotežu, na vašoj koži mogu stvoriti trajnu štetu. Stručnjaci savjetuju da proizvode odabirete ovisno o tipu kože – proizvodi na bazi alkohola mogu je isušivati, dok proizvodi na bazi ulja mogu začepiti pore. Odaberite onaj koji će vašoj koži predstavljati najmanji problem. U najboljem slučaju, izbjegnite proizvode i tijekom seksa svežite kosu. Ionako je najčešće samo na putu.

5. Masažna ulja

Problem: Teško je reći išta loše protiv masažnih ulja, ali kad je riječ o seksu, i oni dolaze s nuspojavama. Ako ste skloni aknama i ulje koristite na svim onim mjestima gdje akne vole provoditi vrijeme, poput vaših leđa ili prsa, mogli biste pogoršati problem. Naime, vaše tijelo samo proizvodi ulje potrebno da koža ostane hidratizirana. Ako povrh toga dodate i ulje za masažu, tijelo odgovara upalom koja se zna manifestirati u obliku akni.

Rješenje: Odaberite neko prirodno rješenje, poput kokosovog ulja koje neće u jednakoj mjeri začepiti vaše pore. Osim toga, pobrinite se da se po završetku dobro istuširate kako biste se riješili viška ulja sa svih dijelova tijela.

6. Kontracepcijske pilule

Problem: Kad imate problema s aknama, pilule mogu biti vaše rješenje, ali i krivac za vaše probleme. I dok pilule za nečija lica čine čuda, za drugima stvara potpunu noćnu moru.

Rješenje: Budite sigurni da je baš ovo uzročnik vaših problema. Ako već radite sve s liste i redovito brinete o svom licu, a nedavno ste počeli koristiti pilule i sigurni ste da drugog objašnjenja nema, onda je vrijeme da se obratite ginekologu. On će vam savjetovati druge pilule ili, ako to izaberete, ponuditi da prestanete s hormonalnom terapijom.

Izvor: Cosmopolitan.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak