Sedam  predmeta čiji rok trajanja uvijek ignoriramo, a ne bismo to smjeli raditi

Sedam predmeta čiji rok trajanja uvijek ignoriramo, a ne bismo to smjeli raditi

Uvijek se sjetimo provjeriti rok trajanja kvarljivih namirnica, ali zaboravljamo na određene predmete u kućanstvu koji također imaj svoj rok trajanja.
1.Papuče

Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga bismo ih trebali mijenjati svakih šest mjeseci.To se odnosi na papuče napravljene od tkanine. Gumene i kožnate papuče mogu trajati i do tri godine.

2. Vodikov peroksid

Nakon što otvorite bočicu vodikovog peroksida, morate je potrošiti unutar dva mjeseca. Zatvorenu bočicu vodikovog peroksida trebali bi potrošiti unutar godine dana.

3. Četka za kosu

Četku za kosu trebali bi čistiti barem jedanput tjedno i zamijeniti je jednom godišnje. Ako je četka od prirodnih dlaka trebali bi je mijenjati svakih sedam do 10 mjeseci.

4. Duda za bebu

Dude od lateksa trebali bi zamijeniti nakon dva do pet tjedana bez obzira na to kako izgledaju. Lateks lako puca, a upravo u tim pukotinama se razmnožavaju bakterije.

5. Parfem

Neotvoreni parfemi i toaletne vode koje sadrže esencijalna ulja mogu trajati tri godine. U suprotnom, svoj parfem možete koristiti dvije godine. Toaletna voda koja je neotvorena može trajati do četiri godine, a otvorena dvije godine.

6. Drvena daska za rezanje

Drvena daska za rezanje može biti pravo leglo bakterija. Na oštećenoj površini daske se zadržavaju bakterije i nakon upotrebe ih moramo dobro oprati toplom vodom i deterdžentom. No, unatoč tome mikroorganizme je nemoguće uništiti, stoga je važno da ih promijenite svakih godinu dana. Pročitajte kako temeljito i učinkovito oprati dasku za rezanje.

7. Jastuk

Tijekom vremena jastuci postaju dom grinjama i bakterijama bez obzira jesu li punjeni perjem ili memorijskom pjenom. Neki stručnjaci smatraju da bismo ih trebali mijenjati svakih godinu dana, dok ima i onih koji kažu kako jastuk može izdržati barem dvije do tri godine, ovisno o tome kako brinemo za njih. I jedni i drugi slažu se da isto jastuk nikako ne bismo trebali koristiti dulje od tri godine, piše zadovoljna.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak