Saznajte zašto je kesten ‘kralj jeseni’

Saznajte zašto je kesten ‘kralj jeseni’

Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.
Kesten je jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i čak manje od 70 kalorija. Osim toga, jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena pruža 45 posto dnevnih potreba.

‘Vladar jeseni’ bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i sjemenkama. Opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Izvrstan je izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. Kako biste imali najviše koristi od kestena, tijekom sezone pojedite do 85 grama na dan.

Jedući kestenje unijet ćete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Bez glutena

Poput lješnjaka i badema, kesten ne sadrži gluten. Zbog toga je popularan u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.
Analizirajući sastav vidljivo je da ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krumpiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima.

Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna rade sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina

Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.
Važno je razlikovati pitomi i divlji kesten, kako navodi Livestrong.com, prenosi dnevno.hr.

Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenih kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Uz liječenje krvožilnog sustava, divlji kesten koristi se i u liječenju hemeroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.

0 Komentara:

Komentiraj članak