SAVJETI: Zašto ne smijete držati mobitel na punjaču cijelu noć i drugi savjeti

SAVJETI: Zašto ne smijete držati mobitel na punjaču cijelu noć i drugi savjeti

Prekratko trajanje baterije je vjerojatno stvar koju svaki korisnik pametnog mobitela najviše mrzi.

Bez obzira na to koliko vremena uspijete održati bateriju na životu, uvijek postoje načini da to vrijeme dodatno produljite. Činjenica je da će vam baterija dulje trajati ako svoj mobitel budete manje koristili. Međutim, ne možemo vam samo savjetovati da ne koristite telefon, ali u slučaju kad vam je baterija pri kraju, pokušajte ograničiti njegovo korištenje kako bi dulje ostali dostupni. 

Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vam baterija iPhonea traje dulje. 

1. Izbjegavajte cjelonoćno punjenje baterije


Litij-inonske baterije najviše ubija previsoka temperatura, potpuno pražnjenje i veliki broj ciklusa punjenja. Ovisno o modelu, nakon otprilike 500 punjenja osjeti se da baterija slabi, a nakon otprilike 1.000 punjenja dobro je početi razmišljati o zamjeni baterije. Ako već možete birati, bolje je kada se baterija istroši, ali ne do kraja, pa se zatim dopuni, nego da se mobitel cijelu noć ostavi uključen u struju. Najoptimalnije je kada se baterija isprazni do 10%, a zatim je napunimo do 100%. Ipak, nemojte mobitel dulje ostavljati sa spojenim strujnim kabelom jer će to s vremenom smanjiti kapacitet baterije. 

2. Isključite auto-brightness 

Isključite opciju "auto-brightness" za vaš zaslon i smanjite svjetlinu zaslona na najmanju moguću mjeru; toliko da ga jedva možete vidjeti. Nećete imati sjajni, oštri zaslon, ali će vam baterija sigurno dulje trajati jer je zaslon jedan od najvećih žderača energije. 

3. Ekonomično sa zaslonom


Kada završite s korištenjem iPhonea, smjesta mu isključite zaslon. Sve što trebate napraviti jest pritisnuti tipku na gornjem desnom rubu iPhonea (Ovo neće isključiti vaš telefon, već samo zaslon.) 

4. Isključite aplikacije koje ne koristite


Isključite sve svoje aplikacije čim ih prestanete koristiti. To posebno vrijedi ako koristite neke kartografske aplikacije kao što je Google Maps. Ako je ostavite otvorenom na svom uređaju, Google Maps može u roku jednog sata isisati život iz vaše baterije. Zbog toga sve aplikacije kojima ste se prestali korisniti smjesta isključite. Dvaput kliknite na fizičku "home" tipku na svom iPhoneu i na dnu ekrana izgasite sve aplikacije koje rade u pozadini. Zatvorite što je više aplikacija moguće, a aplikacije za mape zatvorite odmah nakon njihova korištenja. 

5. Postavke e-maila


Aktivacija push e-mail opcije znači da će se vaš iPhone učestalo spajati na mobilnu mrežu kako bi obavio ažuriranja vaših e-mail računa. Umjesto aktiviranja push e-mail opcije, izaberite manualno ažuriranje (manual update). 

6. Ne zaboravite da imate 'Do not disturb' opciju


Ako imate mnogo upozorenja koje dobijate na vaš početni zaslon (home) kao što su poruke o pristigloj pošti, upozorenja Twitterrifica o Twitter obavijestima, ažuriranja na Foursquareu, tekstualne poruke i druge stvari, možete uključiti "Do Not Disturb" mod. Naime, svako ovo upozorenje koje dođe na vaš početni zaslon troši vašu bateriju. Ako dobijate puno ovih obavijesti, nemojte se čuditi ako vam baterija ne može izdržati niti jedan cijeli dan. 

7. Wi-fi uvjek radi u pozadini


Isključite Wi-Fi kada izlazite iz kuće jer će vaš iPhone neprestano tražiti dostupnu Wi-Fi mrežu kako bi se mogao spojiti. 

8. Bluetooth samo kad vam je potreban


Isključite Bluetooth vezu kad vam ne treba jer je Bluetooth jedan od najvećih potrošača baterije. 

9. Airplane mod rada


Ako ste u zrakoplovu ili negdje gdje nemate signala, prebacite telefon na "Airplane" mod rada. 

10. Lokacijski servisi


Isključite lokacijske servise. Lokacijski servisi koriste GPS ili Wi-FI za određivanje vaše trenutačne lokacije. Pomažu vam primjerice da odredite smjer kretanja gdje god da se nalazite. Ipak, kada vam nisu potrebni, isključite ih jer dodatno opterećuju bateriju. 

11. Vibracija


Isključite vibraciju. To ne vrijedi samo za dolazne pozive i dolazne poruke, već i za druge opcije telefona koje koriste vibraciju.

0 Komentara:

Komentiraj članak