Savjeti za sigurnu vožnju po snijegu i ledu

Savjeti za sigurnu vožnju po snijegu i ledu

Pred nama je dio godine kada će se vozači na našim prometnicama sve više susretati s vremenskim uvjetima koji zahtijevaju pojačan oprez. Upravljanje vozilima za vrijeme kiše, snijega, magle, te na mokrom, zaleđenom i snijegom pokrivenom kolniku je otežano pa je i povećana opasnost od prometnih nesreća. Naročit oprez je potreban na mostovima, usjecima, vijaduktima i nadvožnjacima.
Donosimo osnovna pravila za vožnju u takvim uvjetima prema HAK-u.

Važno je istaknuti kako je prije nastupanja zimskih uvjeta potrebno svoje vozilo pripremiti za zimske uvjete – provjeriti adekvatnost rashladne tekućine motora, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla te stanje akumulatora.

Također, prije uključivanja u promet, vozač motornog vozila dužan je očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg sa vozila.

- Ne kretati na put bez propisane zimske opreme koja je obavezna i nakon uvođenja zimskih uvjeta na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

- Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.

Također, u slučaju magle vozačima se preporuča da uspore vožnju odnosno da brzinu prilagode uvjetima, održavaju potreban siguran razmak, uključe svjetla za maglu te izbjegavaju naglo kočenje. Čim vidljivost postane bolja, stražnje svjetlo za maglu je potrebno isključiti.

- Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas.

- Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača. Izbjegavajte naglo kočenje.

- Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata.

- Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.

- Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas. Ako dođe do proklizavanja oduzmite gas.

- Pri vožnji na nizbrdici, ako je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.0 Komentara:

Komentiraj članak