SAMO POLA STUPNJA ZNAČI KATASTROFU: Evo što će se u tom slučaju dogoditi Hrvatskoj

SAMO POLA STUPNJA ZNAČI KATASTROFU: Evo što će se u tom slučaju dogoditi Hrvatskoj

Ako čovječanstvo ne učini ništa, slijedi otvaranje vrata pakla, pokazuju nove studije. Svijet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi uzrokovale milijarde klimatskih izbjeglica i ratni kaos.
Samo pola stupnja Celzija moglo bi biti odlučujuće za budućnost čovječanstva.

Znanstveni časopis Nature Climate Change piše o istraživanju koje tvrdi da bi Zemlja u slučaju globalnog zagrijavanja za samo pola stupnja više mogla postati pustinjski planet, čak trećina Zemlje mogla bi postati pustinja ako se atmosfera zagrije za samo pola stupnja. U to bi bila uključena i Hrvatska. Predviđa se da bi cijela Panonsku nizinu, Slavoniju i Baranju, u tom slučaju progutale pustinje, dok bi Mediteran trpio velike suše i vrućine i pretvorio se u polupustinjski i pustinjski pojas.

Dalmacija, Kvarner i Istra time bi bili pogođeni takvim sušama i vrućinama, a na tim bi područjima bilo najmanje 20 posto manje padalina tijekom godine, a kada bi padalina i bilo, bile bi nagle i razorne, što bi bilo veoma loše za usjeve.

Ako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijevih, umjesto na dva stupnja, to bi spasilo ljude i prirodu u jugoistočnoj Aziji i južnoj Europi, kao i južnoj Africi, srednjoj Americi i južnoj Australiji. Ako čovječanstvo ne učini ništa, slijedi otvaranje vrata pakla, pokazuju nova istraživanja. Svijet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbjeglica i ratnog kaosa.

Zemlja bi se do 2100. godine mogla zagrijati za četiri stupnja ako se ne smanji ispuštanje CO2 u atmosferu. Prema Pariškom sporazumu, cilj je doći do granice globalnog zagrijavanja od dva stupnja Celzijeva, što bi stvorilo najveće šanse da se šteta donekle popravi. Taj sporazum ne želi prihvatiti jedino američki predsjednik Donald Trump, prenosi net.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak