RUJAN MJESEC JEDRENJA: Jesen na Jadranu san je svakog nautičara

RUJAN MJESEC JEDRENJA: Jesen na Jadranu san je svakog nautičara

Istražite savršene rute duž jadranske obale koje vam omogućuju ACI marine. S obzirom na to da su smještene na najljepšim dijelovima Jadrana, vaša ruta ovisi isključivo o vašim afinitetima.

Iako jesensko jedrenje na prvu ne zvuči primamljivo kao ljetno, iskusni nautičari će vam bez imalo dvojbe reći kako su ipak rujan i listopad najatraktivniji termin za istinsko uživanje u moru i prirodi Mediterana. Kako bi kraj ljeta bio što manje sjetan, u jesen je najbolje doslovce uploviti. Ako se još niste okušali u nautičkim radostima na svjetskom biseru poput Jadrana, pravi ste sretnik jer vas tek čeka taj osjećaj istinske očaranosti kada prvi puta doživite najljepše kutke hrvatske obale.

ACI se pobrinuo da nautička oaza poput Hrvatske ima i adekvatno opremljene marine. Ovaj renomirani sustav marina iz godine u godinu unaprjeđuje vlastitu ponudu i time kreira još bolje iskustvo za domaće i strane nautičare te druge goste, koji vole sadržaje u ACI marinama od Umaga do Dubrovnika. Kao najveći lanac marina na Mediteranu, ACI pridaje poseban značaj motivaciji novih gostiju na otkrivanje prirodnih, gastronomskih i kulturnih ljepota Hrvatske, ali i onih stalnih kako bi se odlučili na ponovni posjet Lijepoj našoj. Unatoč nepredvidivosti ove nautičke sezone, sigurno je da ništa ne može umanjiti čaroban doživljaj jedrenja usred 'babljeg ljeta' i samih početaka jeseni.


Napravite plan jedrenja

Kada planirate jedrenje iz snova, najvažnije je odabrati početnu destinaciju. Zahvaljujući prirodnom bogatstvu i raznolikosti hrvatskog Jadrana, izbor je uistinu širok. Jadranska obala doista nudi savršene lokacije za sve nautičke preferencije. ACI vam svojom širokom rasprostranjenošću i marinama u najljepšim dijelovima Jadrana nudi maksimalan komfor te idealne rute za istraživanja čitave hrvatske obale.

Hrvatska priroda je snažna koliko je i lijepa, a to se najviše očituje u buri sjevernog Jadrana. Stoga je ovaj akvatorij dobar izbor za vikend aranžmane. Međutim, ako želite iskusiti dulje jedrenje, srednji i južni Jadran predstavljaju puno bolji izbor za pravu đitu od najmanje sedam dana. Zbog često idiličnih vremenskih prilika i prizora koji ostavljaju bez daha, vjerojatno će vam i cijela vječnost biti malo, a kamoli sedam dana.

Atraktivna đita na jugu je must see

Sjajne početne točke za jesensko uživanje predstavljaju marine u Slanom i Dubrovniku. Iznimno atraktivna đita južnim dijelom Jadrana, koja je definitivni must see, započinje od ACI marine Dubrovnik, a slijedi rutu preko ACI marine u Slanom, zatim ACI marine Korčula te prigodno završava u bajkovitim Elafitima. Prizori koji će vas tamo dočekati ostavljaju bez daha i stvaraju uspomene koje ćete pamtiti čitav život.

Kako biste manje vremena proveli tražeći vez u marinama, a više uživali u njihovim sadržajima, poslužite se ACI aplikacijom. Ona vam omogućuje najjednostavniju rezervaciju i plaćanje dnevnog veza, a nudi vam i mogućnost vezivanja više plovila na jednog korisnika.

Charteri po pristupačnijim cijenama

Osim zbog predivnog i opuštenog ambijenta, jesensko jedrenje prava je win-win prilika i zbog većeg izbora te povoljnijih cijena chartera i skipera. ACI-jevi pouzdani partneri u marinama imaju znatno dostupnije brodove za razliku od 'picka' sezone. Uistinu je moguće pronaći što god tražite, bilo da je riječ o komfornom katamaranu, regatnom krstašu ili sigurnom brodu za obiteljsko jedrenje.

Jesen nam donosi primjetno svježija i hladnija jutra, ali i večeri. Stoga svakako razmotrite uzimanje broda s grijanjem kako biste uživali toplini kokpita. S obzirom na to da je u širokom asortimanu chartera ACI marina spomenut i regatni krstaš, valja naglasiti i da tijekom jeseni zamah uzima sezona hrvatskih regata. Ako ste ljubitelj adrenalina, začinite svoju jesen te iskušajte svoje vještine uz neke najboljih hrvatskih jedriličara. Tu posebno ističemo Mrdujsku i Višku regatu na kojima redovito nastupaju osvajači olimpijskih i svjetskih medalja. Jedriti u takvom društvu je nešto čime ćete se stvarno moći pohvaliti.

Prizori kakvih nema ni u filmovima

Jesensko jedrenje ljepše je i drugačije i zbog vremenskih uvjeta. Nautičari će se puno češće susresti s poznatom jadranskom burom, ugodnim maestralom ili izazovnim jugom prije sigurnog veza u nekoj od ACI marina. Mnogi će se složiti da ima nešto drugačije u popodnevnom jesenskom nebu, a glavna točka su zalasci sunca koje jednostavno morate vidjeti da biste povjerovali u njihovu ljepotu.

Ako ste romantična duša i ne možete si pomoći da ne fotografirate zanosne boje neba u zalasku, definitivno se imate čemu veseliti. Osim što nam jesensko sunce daruje predivna prizore neba, ono drži more dovoljno toplim kako bismo moglo još malo uživati u radostima kupanja. Unatoč ugodnim dnevnim temperaturama, svakako uz sebe treba imati i topliju odjeću.

Odmor iz snova

Opuštajući tempo obilaska svega što želite i osjećaj da imate sve vrijeme svijeta je također jedna od najvećih prednosti jesenskog jedrenja. Doživite veličanstvenu povijest Hrvatske šetnjom po predivnim trgovima i uživajte u sjajnoj mediteranskoj kuhinji za godišnji odmor iz snova. Sve to možete pronaći na biserima poput Biševa, Bola, Stinive ili Paklinskih otoka, a oaza mira i tišine koju ćete tamo pronaći definitivno zaslužuje slogan 'Mediteran kakav je nekad bio'.

Uz blaže jesenske temperature puno je ugodnije i planinariti. Zbog toga biste se mogli počastiti i prekrasnim prizorima koji vas čekaju nakon uspona na hvarskog Svetog Nikolu ili bračku Vidovu goru. Zlatno godišnje doba vas željno čeka i za vas sprema ono najbolje što nudi, a na vama je samo da odlučite koja od ACI marina će biti vaša početna točka. S nijednom ne možete pogriješiti.

Autor fotografije: ACI marine

0 Komentara:

Komentiraj članak