ROGOWSKI U REVELINU 'Dubrovačke impresije' u čast poljskom velikanu

ROGOWSKI U REVELINU 'Dubrovačke impresije' u čast poljskom velikanu

"Rogowskom u čast" naziv je koncerta, kojim će Dubrovački simfonijski orkestar, uz suorganizaciju Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj i Grada Dubrovnika, u tvrđavi Revelin obilježiti 130. godišnjicu rođenja skladatelja Ludomira Michala Rogowskog.

Koncert počinje u 20:30, a orkestrom će ravnati Ildous Galioulline. Na programu su djela L.M.Rogowskog ''Priča prije sna'', ''Dubrovačke impresije'' te ''Bljesci po moru''. Prije početka koncerta održat će se svečanost promocije nota IV. Simfonije L.M. Rogowskog.

Poznati poljski skladatelj i dirigent, Ludomir Michael Rogowski, rodio se u poljskoj plemićkoj obitelji. U Dubrovnik dolazi 1926. godine te uveličava mnogobrojne nastupe tadašnjeg Dubrovačkog filharmonijskog orkestra.

Maestro Rogowski je studirao glazbu na najuglednijim europskim glazbenim akademijama, u Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Godine 1950. Rogowski je napisao peterostavačno djelo „Dubrovačke impresije" koje opisuje ljepote Dubrovnika i njegove okolice. Rogowski se zanosio hrvatskim folklorom te je uglazbio pregršt stihova dubrovačkih renesansnih pjesnika.

Zanimljivo je da je Rogowski gotovo 30 godina živio i radio u Dubrovniku, sve do svoje smrti 1954., te je svoju glazbenu ostavštinu ugradio u hrvatsku baštinu.

0 Komentara:

Komentiraj članak