RODITELJI ĆE MOĆI BIRATI SPOL DJETETA Nova tehnologija razdvajanja sperme može omogućiti odabir spola

RODITELJI ĆE MOĆI BIRATI SPOL DJETETA Nova tehnologija razdvajanja sperme može omogućiti odabir spola

Znanstvenici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla omogućiti parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju spol djeteta, piše Science Alert.

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X kromosom od one s Y kromosomom.  

Usporili “ženske plivače“

Naime, kod sisavaca, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX kromosome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu stanicu, ona će imati samo jedan od dvaju X kromosoma, nikad Y. No muška sperma ima jednak udio “plivača“ koji nose X i Y kromosome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu s kojima ih mogu razvrstati.

Naime, koristeći se kemikalijom resiquimod, usporili su spermije s X kromosomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo s 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo s 90% mužjaka. Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu odabira spola.

"Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je spekulativna i neistražena te uključuje značajne etičke probleme, nepovezane s efikasnošću ove tehnike“, rekao je reproduktivni biolog Masayuki Shimada sa Sveučilišta Hirošima.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak