Rješenja za stanove od malo kvadrata

Rješenja za stanove od malo kvadrata

U velikim gradovima broj stanovnika raste i raste, kao i cijene nekretnina, stoga ne čudi što arhitekti sve češće rade na projektima u kojima veću pažnju posvećuju dizajnu koji štedi prostor.

Obiteljske kuće u Velikoj Britaniji u današnje vrijeme u prosjeku imaju 201 četvorni metar, za razliku od prije stotinu godina kada su imale u prosjeku oko 289 četvornih metara, piše ft.com.

Kineska vlada je 2006. godine donijela odluku da 70 posto novih stanova mora imati manje od 90 kvadratnih metara, tako da si ih mogu priuštiti i manje plaćeni radnici.

2005. godine vlast je u Madridu predložila društveno poticanu gradnju stanova od 30 kvadratnih metara, no, većina glasača je bila protiv toga pa je plan odbačen, što je mnoge arhitekte, koji su htjeli istražiti kako manje može biti više, razočaralo.

U svrhu poboljšanja kvalitete življenja, s obzirom na sve veći broj stanovnika u većim gradovima i skupljim kvadratima nekretnina, mnogi arhitekti sve više pažnje posvećuju zadacima da iz što manje kvadrata izvuku što veći i funkcionalniji životni prostor.

Smanjivanje kvadrature kuća i stanova mnogi su arhitekti objeručke dočekali, jer je za njih izazov stambeni prostor učiniti što funkcionalnijim.

Arhitekt Bill Worthen očekuje da će i američki domovi postati manji.

'Može se živjeti u manje kvadrata, ako je prostor dobro dizajniran i dobro planiran', tvrdi Bill Worthen. 'Većina Amerikanaca ne razmišlja na taj način, osim ako ne žive u New Yorku ili drugim prenatrpanim gradovima. Međutim, recesija, obnavljanje starih zgrada u zapuštenim urbanim sredinama i sve veće cijene nekretnina naučit će ih da i manje može biti više', nadodao je.

Arhitekt Gary Chang je 2007. godine stan u Hong Kongu od 32 četvorna metra pretvorio u nevjerojatni životni prostor od 24 sobe! Poigrao se kliznim zidovima zahvaljujući kojima se jedna soba pretvara u drugu.

Svi ovi primjeri samo su dio idealnih rješenja. Kao što se vidi iz priloženog, moguće je dobiti puno u malo kvadrata i sva sreća da sve veći broj arhitekata radi na promicanju ovakvih ideja.


0 Komentara:

Komentiraj članak