Renati Zlatković dodijeljena pohvala nagrade "Grigor Vitez" za roman "Kao moj brat"

Renati Zlatković dodijeljena pohvala nagrade "Grigor Vitez" za roman "Kao moj brat"

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine.

Knjižničarka Dubrovačkih knjižnica u ogranku Montovjerna, Renata Zlatković, osvojila je Pohvalu nagrade „Grigor Vitez“ za 2021. za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu Kao moj brat (Slagalica, Dubrovnik). Između 144 naslova koja su pristigla na 55. natječaj Nagrade „Grigor Vitez“, bio je i roman "Kao moj brat" koji je u svibnju predstavljen u Saloči od zrcala. Roman “Kalorije” je 2015. godine ušao u najuži krug za Nagradu u kategoriji književni tekst za mlade. Oba romana čitaju se kao školska lektira, a spisateljici su poslužili i kao književni poticaj za održavanje psihološko-edukativnih radionica o poremećajima hranjenja, odnosno poremećajima iz autističnog spektra u nekoliko dubrovačkih osnovnih i srednjih škola.

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak