RECEPT ZA MIR U KUĆI Evo kako iz svake svađe izaći kao pobjednik

RECEPT ZA MIR U KUĆI Evo kako iz svake svađe izaći kao pobjednik

Najveći pobjednik u svakoj svađi je zapravo onaj koji je svađu uspješno izbjegao.

Konflikt i načini rješavanja istog česta su tema ruskog psihologa Aleksandra Svijaša.  Ovaj stručnjaka za ljudsku psihu je tako u jednom od svojih djela ponudio metodu za koju tvrdi da skoro u svakoj situaciji može pomoći izbjeći svađu, piše 100posto.hr.

Metoda se sastoji od dva jednostavna koraka koja se naprosto treba sjetiti primijeniti u konfliktnoj situaciji.

Korak 1: Za svađu je potrebno dvoje

Ako neko želi svađu, znači da mu je od tebe nešto potrebno. Napad je često naš podsvjesni način prikrivanja dubljeg uzroka nezadovoljstva. Zato se uvijek prvo treba zapitati o čemu se zapravo radi, što netko zaista očekuje od druge osobe u određenoj situaciji. Pravi uzrok svađe može biti nedostatak (samo)poštovanja, povjerenja, ljubavi, topline i pažnje ili možda strah.

Korak 2: Zadrži svoj mir

Ključ je u tome da ne treba odgovarati na provokacije. Ipak treba postaviti granicu na način da se jasno da do znanja kako se ne želite uključiti u svađu. Potrebno je zadržati smirenost i mirnim tonom, bez ikakve ljutnje, dati osobi ono što joj je zaista potrebno, a najčešće je to samo pažnja. Na taj način i vi i druga osoba ćete se osjećati bolje.

Ova  metoda nije primjenjiva u slučajevima nasilja i zlostavljanja, gdje je potrebno odmah i fizički  reagirati, odnosno pobjeći što dalje od nasilne osobe. 

0 Komentara:

Komentiraj članak