Cheesecake pa još u kombinaciji sa sezonskom bundevom, ultimativni je jesenski desert.
Sastojci
Podloga:
170 g keksa
100 g maslaca
1 žlica muscovado šećera
malo cimeta
Krema:
500 g krem sira
4 žlice šećera
½ žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
100 ml slatkog vrhnja
200 g pirea od hokaido tikve
Preljev:
400 ml kiselog vrhnja
3 žlice šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Karamel:
50 g šećera
50 g maslaca
5 žlica slatkog vrhnja
prstohvat soli
Priprema:
Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C.
Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana.
Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini).
Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.