Bundeva, ružmarin i slanina u kombinaciji mirišu na snažno, jesensko jelo.
Sastojci: 400 g penna, 2 grančice ružmarina, glavica luka, 5 kriški slanine, 2 režnja češnjaka, kiselo vrhnja, 300 g bundeve narezane na kockice, maslac, ribani parmezan, sol, papar, maslinovo ulje.
Priprema: Popržite trakice slanine dok ne postanu hrskave. Potom ih ocijedite na papirnatim ručnicima.
Dinstajte luk na jednoj do dvije žlice maslinova ulja dok ne postane staklast. Dodajte ružmarin, popaprite i posolite, a zatim ubacite i zdrobljene režnjeve češnjaka.
Tjesteninu skuhajte u puno slane vode, prema uputama s pakiranja. Ocijedite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
Bundevu očistite i narežite na kockice. Skuhajte je u malo posoljene vode pa stavite u blender. Dodajte malo maslaca, soli, papar i malo mlijeka pa sve smiskajte.
Zatim pire od bundeve i kiselo vrhnje dodajte u luk, sve dobro promiješajte i držite još kratko na laganijoj vatri dok se ne izjednači toplina.
Bundevi dodajte tjesteninu i malo vode koje je ostalo od kuhanja tjestenine (tako da dobijete umak) i maknite sve s vatre. Trakice slanine servirajte na vrh i dodajte ribani parmezan prema želji.
Dobar tek!