-
Mljac
-
PortalOko.hr
- Matejka Paladin/gastro.hr
-
Blogerica Matejka pripremila je mirišljave, mekane, jesenske keksiće...
Sastojci: 100 g skute ili krem sira, 100 g omekšalog maslaca, 1 žlica šećera u prahu, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 100 g brašna, 30 g mljevenih badema, 30 g smeđeg šećera, 1 žličice cimeta,1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode i 2 žlice šećera.
Priprema: Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine.
U tu smjesu prosijte brašno i kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Možete koristiti i ruke. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u hladnjak na 30 min. Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Pećnicu zagrijte na 190°C.
Tijesto izvadite na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u krug na debljinu 1 mm. Možete i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi.
Premažite ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima.
Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolice. Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte s malo kristal šećera. Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene.
Poslužite hladne ili tople, dobar tek!