Orijentalni način uživanja u malim delikatesnim jelima pod nazivom meze dolazi nam iz egzotične Turske.
Sastojci: 20 dagnji, 30 g mrkve, 30 g krumpira, žlica nasjeckanog luka, češanj češnjaka, nasjeckana rajčica, 2 žlice maslinova ulja, sok pola limuna, 1/2 šalice vode, žumanjak, žličica soli, 1/2 žličice umaka od rajčice i 1/4 svežnja peršina.
Priprema: Zagrijemo ulje u tavi te propirjamo luk i češnjak dok ne dobiju boju. Dodamo mrkvu narezanu na kolutiće, umak od rajčice i dagnje očišćene od ljušture. Pirjamo pet minuta i dodamo vodu. Dodamo sol i papar.
Kad prokuha, dodamo krumpir narezan na kockice. Nakon što se dagnje i mrkva skuhaju, istučemo žumanjak s limunovim sokom i polako dodamo u tavu. Pustimo da zakuha, promiješamo, maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi. Pospemo nasjeckanim peršinom te prelijemo s malo maslinova ulja.