RECEPT DANA: Američka pita od bundeve

RECEPT DANA: Američka pita od bundeve

Po želji servirajte sa šlagom i cimetom.
Sastojci:

Za tijesto

 - 1,5 šalica oštrog pšeničnog brašna

 - 1 šalica maslaca

 - 1/3 šalice hladne vode

 - 1 žličica šećera

 - ½ žličice soli


Za nadjev

- 700 g bundeve (Hokaido)

- 3 jaja

- 1 šalica smeđeg šećera

- 1 čajna žličica mljevenog cimeta

- 1 čajna žlica mljevenih klinčića

- ½ čajne žličice svježe naribanog đumbira ( ili đumbira u prahu)

- Prstohvat muškatnog oraščića

- Prstohvat soli

- 250 ml mlijeka                                                                                            

Tijesto za pitu pripremite na način da u zdjeli pomoću štapnog miksera pomiješate brašno, šećer, sol i maslac. Zatim polako dolijevajte vodu i miješajte na najmanjoj brzini miksera sve dok se smjesa ne počne grudati i poprimi izgled krušnih mrvica. Dobiveno tijesto možete malo posipati brašnom kako bi lakše rukama oblikovali kuglu i zamotali je u prozirnu foliju. Tijesto zatim stavite u hladnjak na cca 30 minuta kako bi odstajalo.

Za to vrijeme ogulite i očistite bundevu te ju narežite na kockice. Kockice bundeve zatim kuhajte u tek malo vode (dovoljno da prekrije bundevu) dok ne omekšaju. Druga mogućnost je da se bundeva nareže na polovice i peče u pećnici na 175°C dok ne omekša (cca 1h). Omekšanu bundevu zatim dobro ocijedite, usitnite i stavite u zdjelu.

Dodajte šećer, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, dodajte ih smjesi bundeve i začina. Dobro promiješajte te polako dolijevajte mlijeko miješajući cijelo vrijeme.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto (debljine cca 0,5 cm) te ga prebacite u lim za pečenje i oblikujte prema njemu. Tijesto po dnu izbodite vilicom i prelijte pripremljenim nadjevom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40-ak minuta.

0 Komentara:

Komentiraj članak