Prvo prošireno rukometno prvenstvo

Prvo prošireno rukometno prvenstvo

Nakon završetka prvog dijela natjecanja u drugi krug prolaze po 3 najbolje reprezentacije i prenose osvojene bodove. Grupe se u nastavku natjecanja međusobno križaju na način: A-B, C-D, E-F,G-A. To znači da će se Hrvatska križati s grupom u kojoj se nalaze Danci aktualni svjetski prvaci, debitant DR Kongo, Bahrein i Argentina.

Svjetsko muško rukometno prvenstvo održava se od 13. do 31. siječnja 2021. u Egiptu. Ovo je prvo prošireno prvenstvo na kojem će nastupiti 32 reprezentacije umjesto dosadašnje 24 i bit će raspodjeljenje u osam grupa po četiri reprezentacije. Hrvatska se nalazi u skupini C, a tu su još Angola, Katar i Japan. Dio priprema za ovo prvenstvo Hrvatska je odradila u Poreču gdje je odigrala i susret sa Španjolskom u kojem su naši kauboji izborili pobjedu 31:28. Druga pripremna utakmica je trebala biti također protiv Španjolske, ali u Madridu, no zbog snježnog nevremena koje je pogodilo Madrid naša reprezentacija je ostala u Zagrebu i tu odradila posljednja 3 dana priprema prije odlaska u Egipat.

U drugim skupinama se nalaze:

GRUPA A:                                            Grupa B:                              Grupa C:              Grupa D:              Grupa E:

Zelenortska republika                         Brazil                                   Hrvatska              Argentina            Austrija

Njemačka                                            Poljska                                  Angola                 Bahrein             Francuska

Mađarska                                             Španjolska                             Katar                 DR Kongo            Norveška

Urugvaj                                                Tunis                                     Japan                  Danska                 SAD

 

Grupa F:               Grupa G:              Grupa H:

Alžir                       Čile                    Bjelorusija

Island                    Češka                  Južna koreja

Maroko                 Egipat                  Rusija

Portugal               Švedska                Slovenija

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE:

Hrvatska reprezentacija će svoj prvi nastup imati trećeg dana natjecanja protiv Japana, a zatim slijede Angola i Katar.


Raspored utakmica Hrvatske reprezentacije:

Hrvatska – Japan  15. siječnja u 18 sati

Angola – Hrvatska 17. siječnja u 18 sati

Hrvatska – Katar 19. siječnja u 18 sati

 

Nakon završetka prvog dijela natjecanja u drugi krug  prolaze po 3 najbolje reprezentacije i prenose osvojene bodove. Grupe se u nastavku natjecanja međusobno križaju na način: A-B, C-D, E-F,G-A. To znači da će se Hrvatska križati s grupom u kojoj se nalaze Danci aktualni svjetski prvaci, debitant DR Kongo, Bahrein i Argentina. U drugom krugu će se formirati 4 skupine, a u svakoj će biti po 6 reprezentacija.

IPAK BEZ GLEDATELJA

Osim što je ovo prvo prošireno prvenstvo, to ipak nije jedina novost. Zbog covid-19 situacije prvenstvo će se, kao i brojna druga, ipak igrati bez gledatelja. Prvotna odluka Egipta je bilo da će u svakoj dvorani prvenstvo moći pratiti 20% gledatelja od ukupnog kapaciteta dvorane. Ipak situacija s koronom nije dopustila daljnju provedbu tog plana. Stoga je u nedjelju na sastanku na kojem su sudjelovali Mostafa Madbouly (egipatski premijer) , Ashref Sobhy (ministar sporta i mladih) , Hesham Nasr (predsjednik Egipatskog rukometnog saveza i organizacijskog odbora) i Hassan Moustafa (predsjednik međunarodne rukometne organizacije (IHF))., odlučeno da će se prvenstvo održati bez gledatelja.

DOMAĆIN EGIPAT

Svjetsko muško rukometno prvenstvo 2021. je drugo prvenstvo koje će ugostiti Egipat i treće koje će se igrati u nekoj Afričkoj državi. Prvenstvo će se igrati u 4 grada. Hrvatska igra u Aleksandriji u dvorani Borg el Arab. Ostali gradovi koji će ugostiti ovo prvenstvo su glavni grad Cairo, zatim October City te New Administrative Capital. Finale prvenstva će se održati u Cairu. Ovo je 27. izdanje IHF (International Handball federation) prvenstvo.

DEBITANTI NA PRVENSTVU

Ovo prvenstvo nije posebno samo po tome što je po prvi puta prošireno na 32 reprezentacije već i zbog toga što će na njemu po prvi puta nastupiti neke reprezentacije. Demokratska Republika Kongo jedna je od 3 reprezentacije koje će po prvi puta nastupiti na 27. IHF svjetskom prvenstvu. Nastup na ovom prvenstvu osigurali su osvojivši sedmo mjesto na Afričkom muškom rukometnom prvenstvu. Nalaze se u grupi D i imaju težak zadatak. S njima u grupi se još nalaze Argentina – aktualni prvaci Južne i Centralne Amerike zatim Danska – aktualni svjetski prvaci , te Bahrein – aktualni afrički prvaci. Za svoj debitantski nastup našli su se u grupi u kojoj će zasigurno imati „vatreno krštenje“. Smatraju da im je ovo izvrsna prilika koju moraju iskoristiti kako bi potakli razvoj rukometa u svojoj državi.

Još jedan debitant je Istočna Republika Urugvaj koja je svoj debitantski nastup osigurala trećim mjestom na prvenstvu Južne i Centralne Amerike. Urugvaj se nalazi u grupi A s jakim reprezentacijama Njemačke i Mađarske, te s još jednim debitantom Zelenortskom Republikom. Pripreme su odradili na pomalo čudan način, svaki igrač se pripremao individualno u koordinaciji s trenerom i psihologom, a tek pred prvenstvo su imali trening kamp. Nadaju se trećem mjestu u grupi.

Zelenortska Republika ili Zelenortski Otoci su treći debitant na ovom prvenstvu.  Nastup su osigurali osvajanjem petog mjesta na Afričkom rukometnom prvenstvu, koje se održalo ranije ove godine. Zelenortski otoci na svom prvom nastupu će se suočiti s jakim europskim reprezentacijama Njemačke i Mađarske, te također debitantom Urugvajem. Nadaju se demonstrirati svoju borbenost i ambiciju baš kao na Afričkim igrama.

AUTOR TEKSTA: ANDREA VUČUR

0 Komentara:

Komentiraj članak