Prvi 'Kenova?' festival predstavio presjek dubrovačke umjetničke scene

Prvi 'Kenova?' festival predstavio presjek dubrovačke umjetničke scene

Izložbom "20 godina poslije - suvremena dubrovačka scena u Kotoru", u subotu je navečer u Palati Bizanti u Kotoru otvoren prvi "Kenova?" festival.

Kotorskoj publici "Kenova?" je predstavila presjek suvremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetila na 20 godina od početka napada na Dubrovnik.

Izložbu čine radovi poznatih i novih umjetničkih imena suvremene dubrovačke scene kao što su Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez i drugi.

Nakon otvaranja multimedijalne izložbe, održana je i večer posvećena dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću, koji je nastradao 5. listopada 1991. tijekom granatiranja grada Dubrovnika kao prva žrtva. Pored mladih pjesnika koji su kazivali Milišićeve stihove, učesnici programa održali su "iznenadni" performans na kotorskom trgu Parilo.

Na taj način organizatori su željeli podsjetiti na velike ljude oba grada koji su svoj život posvetili borbi protiv jednoumlja, nacionalizma, rata, mržnje, kao što su između ostalih bili Milan Milišić i Branko Sbutega.

Ideja "Kenova?" festivala je da se ljudi, pogotovo mlađi naraštaji koji su zemljopisno blizu, u dva grada koji dijele zajedničku prošlost i budućnost u europskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira.

Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uvjeta da ovaj prostor postane regija prožimanja, suradnje i tolerancije čime bi neutralizirali opasnost ponavljanja sukoba.

Ove godine festival je simboličnog karaktera a od sljedeće godine, festival će trajati četiri dana a odvijat će se neizmjenično u Kotoru i Dubrovniku.

Festival su organizirali Art radionica Lazaretti iz Dubrovnika i Bokeljska inicijativa iz Kotora.

0 Komentara:

Komentiraj članak