Prvi dan volonterskih akcija "72 sata bez kompromisa"

Prvi dan volonterskih akcija "72 sata bez kompromisa"

Najveći volonterski projekt u Hrvatskoj, “72 sata bez kompromisa”, započeo je u četvrtak, 14. listopada, a skoro 3000 volontera u 16 gradova i općina uspješno su odradili prvi dan volonterskih akcija.
Dubrovnik u ovom projektu sudjeluje već sedam godina i okuplja preko 200 volontera u 30 različitih volonterskih akcija. Prvi dan volonteri su odradili 15 volonterskih akcija podijeljenih u ekološke, socijalne i radne. Već od ranog jutra krenulo se na različite strane Grada. Neki od volontera su kopali rupe za nove sprave za rehabilitaciju korisnicima Udruge “Dva skalina”, dok se na drugoj lokaciji ususret zimi i hladnijim vremenima pripremalo nove grede i počelo s postavljanjem novog potkrovlja kuće. Nekolicina volontera radila je i s onima najmanjima kojima su pripremali pisma i poruke za osobe treće životne dobi u domovima, kako bi i bez obzira na pandemiju i nemogućnost osobnog njihovog dolaska bili svjesni njihove prisutnosti i svjesnosti da ih volonteri nisu zaboravili, već da su tu uvijek za njih. Osim toga radilo se i u osnovnoj školi gdje se započelo s uređenjem i bojanjem prostorija, ali i pripremom ograda za novu boju. Dio volontera uređivao je obiteljsku kuću kako bi joj omogućili normalne životne uvjete te su joj pripremili drva za ogrjev.

Mladi dubrovčani od 15 do 35 godina odlučili su ovaj vikend zagrliti srcem Dubrovnik i sve potrebite u njemu, a velika većina njih će to nastaviti i poslije projekta.

I za sutra, u subotu 17. listopada, se pripremaju mnoge raznolike akcije na kojima će volonteri nesebično darovati svoje vrijeme, vještine i talente te osvijestiti sebi i drugima “kako srce se napuni kada za drugog se isprazni” što je ujedno i službeni jingle ovogodišnjeg projekta.

"72 sata bez kompromisa" je međunarodna volonterska akcija koja je započela davne 1995. godine u Njemačkoj. Otada se svake godine broj volontera, akcija i uključenih država povećava. Zasad je u projekt uključeno 10 europskih zemalja. Hrvatska je u projekt uključena već osmu godinu zaredom, a svake godine se broj uključenih gradova i općina povećava.

“72 sata bez kompromisa” održava se u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU), a u suradnji s Caritasom i Vijećem za mlade Dubrovačke biskupije.

0 Komentara:

Komentiraj članak